Tomáš Stupavský Samospráva

Senec má problémy s čističkou odpadových vôd

Mesto Senec musí prijať opatrenia, ktorými zabezpečí modernizáciu a zvýšenie intenzity čistiarne odpadových vôd, ktorej je vlastníkom. V súčasnosti totiž čistiareň nevyhovuje aktuálnym legislatívnym požiadavkám na kvalitu vypúšťaných vyčistených odpadových vôd.

Ilustračný obrázok k článku Senec má problémy s čističkou odpadových vôd
Zdroj: TASR

Samospráva však nie je schopná tento problém riešiť z vlastných zdrojov, preto sa chce obrátiť na ministerstvo životného prostredia so žiadosťou o pridelenie nenávratných finančných prostriedkov z fondov Európskej únie.

Mesto musí mať však kompletnú projektovú dokumentáciu, ktorá určí jasný cieľ projektu i predpokladané náklady. Senec si preto na jej vypracovanie vezme dlhodobý splátkový úver vo výške 335-tisíc eur, čo na aprílovom zastupiteľstve odobrili mestskí poslanci. Úver bude samospráva splácať desať rokov. Táto cena bola podľa samosprávy vyčíslená podľa oficiálneho cenníka stavebných prác, ráta však s tým, že bude nakoniec nižšia.

„Na to, aby sme spustili verejné obstarávanie, musíme mať finančné prostriedky kryté v rozpočte,“ vysvetľuje prednostka Mestského úradu v Senci Jarmila Répássyová. Práve vďaka verejnému obstaraniu môže celková suma za vypracovanie projektovej dokumentácie klesnúť. Mesto ho chce vyhlásiť čo najskôr.

„Aby sme na konci roka, keď vyjde výzva ministerstva životného prostredia, mohli so žiadosťou predložiť aj hotovú dokumentáciu,“ podotkla prednostka.

Ohrozený rozvoj mesta

Ak sa čistička nezmodernizuje a nezvýši sa jej intenzita, mestu môže hroziť stavebná uzávera, ale aj pokuty za vypúšťanie odpadových vôd v zhoršenej kvalite oproti legislatívnym požiadavkám. „Mestu Senec hroziaca stavebná uzávera spôsobí, že na jestvujúcu kanalizačnú sieť nebude možné napojiť ďalších producentov odpadových vôd. Týmto sa prirodzene ohrozí ďalší rozvoj mesta a aj jeho mikroregiónu,“ píše sa v dôvodovej správe.

Prvá mechanicko-biologická čistiareň odpadových vôd v Senci bola vybudovaná v roku 1964. O 17 rokov neskôr došlo k jej rekonštrukcii a rozšíreniu. V 90. rokoch sa preukázalo, že je čistiareň hydraulicky i látkovo značne preťažovaná a jej objekty boli v zlom technickom stave.

Preto bolo rozhodnuté vybudovať novú čistiareň s kapacitou na výhľadový stav k roku 2015. Pre obmedzené financie sa výstavba rozdelila do dvoch etáp. Prvá, ktorá výhľadový stav naplnila na polovicu, bola ukončená a uvedená do prevádzky v roku 2000.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM