Kultúra

Schaubmarov mlyn v Pezinku mal v lete dvoch rezidentov, výsledkom je výstava

Výstava predstaví nové organizmy a orgány, nové materiálové geológie, ktoré budú odkazovať na príbeh základných prvkov ľudského tela, zvierat, rastlín a zeme.

Ilustračný obrázok k článku Schaubmarov mlyn v Pezinku mal v lete dvoch rezidentov, výsledkom je výstava
Zdroj: Facebook

Autori Anetta Mona Chisa a Martin Piaček strávili na umeleckej rezidentúre v Schaubmarovom mlyne v Pezinku celé leto. Spojil ich záujem o hmotu, o pamäť, ktorú v sebe nesie, vzťahy medzi materiálmi a ich špecifické vlastnosti.

Zaujímavá výstava

Výsledkom je výstava Cosy Cosmos Cosmetics/Kabinet kozmetiky kalcia. Slávnostne ju otvoria v sobotu (31. 8.). Podľa Kláry Hudákovej zo Slovenskej národnej galérie (SNG) sa autori počas rezidencie zaoberali archeológiou vápnika, hľadaním vnútorných síl a vitalizmu tejto látky. Výstava predstaví nové organizmy a orgány, nové materiálové geológie, ktoré budú odkazovať na príbeh základných prvkov ľudského tela, zvierat, rastlín a zeme.

„V kultúrnom momente charakterizovanom rýchlou digitalizáciou a ekologickou neistotou navrhujeme prehodnotiť naše perspektívy porozumenia matérie. Vytvárame nové naratívy okolo bežne známych sochárskych materiálov, ako sú sadra a mramor,“ približuje Chisa. Výstava potrvá do 1. apríla 2020.

Výsledné projekty rezidentov voľne dopĺňajú aktuálnu výstavu prebiehajúcu v Schaubmarovom mlyne „Do divočiny“ kurátorky Alexandry Tamásovej, ktorá predstavuje diela prevažne súčasných slovenských umelkýň a umelcov zaoberajúcich sa témou divokej prírody a momentom vstupovania civilizovaného človeka do divočiny a jeho vzťahu k nej.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM