Rôzne

SAV-ka v nasadení: Vedci pomôžu testovať vzorky na koronavírus

Vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku SAV-ka v nasadení: Vedci pomôžu testovať vzorky na koronavírus
4
Galéria
Zdroj: SAV

Ústav sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii poskytne časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume. Takto chce pomôcť navýšiť testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Test odporúčaný WHO

V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti. Ich cieľom je dosiahnuť 500 testov denne. „Ponúkame v tejto kritickej situácii naše skúsenosti a prístrojové vybavenie na to, aby sme vykonávali ten istý štandardný test, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia a ktorý používa väčšina laboratórií v Európe. Konkrétne kroky sme začali robiť okamžite po prijatí ponuky zo strany štátu a pripravujeme sa na to, že budeme testovať od budúceho týždňa,“ povedal Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Neposielajte vzorky sami

Testovanie bude prebiehať výlučne v úzkej koordinácii s Úradom verejného zdravotníctva. SAV-ka zároveň žiada verejnosť, aby inštitúcií nezačala individuálne posielať neodborne odobraté vzorky.

„SAV je pripravená pomôcť štátu v testovaní vzoriek, ktoré budú na SAV doručené z relevantných štátnych inštitúcií, ktoré robia profesionálny odber. SAV nie je certifikovaná ani oprávnená inštitúcia takéto odbery vykonávať,“ uviedla Hucáková s tým, že akákoľvek priama návšteva akadémie za týmto účelom je bezpredmetná a odber nebude možné vykonať. „Preto SAV vyzýva obyvateľov, aby sa riadili pokynmi Úradu verejného zdravotníctva SR,“ uzavrela hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Hucáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM