Rôzne

Sanácia skládky vo Vrakuni: Hrozí aj vyvlastňovanie súkromných pozemkov

Ministerstvo chce inštitút vyvlastnenia zakotviť do geologického zákona. Jeho súčasné znenie umožňuje len nútené obmedzenie vlastníckych práv.

Ilustračný obrázok k článku Sanácia skládky vo Vrakuni: Hrozí aj vyvlastňovanie súkromných pozemkov
7
Galéria
Zdroj: TASR

Súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže a ich majitelia nesúhlasia s ich odstránením, by malo byť možné vyvlastniť. Počíta s tým návrh novely zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže, ktorý v úvode piateho rokovacieho dňa 26. schôdze Národnej rady SR predstavil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Vláda poslancom navrhuje, aby o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Problémové pozemky

Novela podľa Sólymosa reaguje aj na situáciu s plánovanou sanáciou skládky v bratislavskej Vrakuni, kde je problém pri stavebnom konaní pri troch pozemkoch. „Myslím si, že neexistuje väčší verejný záujem, ako je sanácia skládky nebezpečného odpadu,“ povedal nedávno. Prípadom vrakunskej skládky argumentuje ministerstvo aj potrebu zrýchleného legislatívneho konania.

Ministerstvo chce inštitút vyvlastnenia zakotviť do geologického zákona. Jeho súčasné znenie umožňuje len nútené obmedzenie vlastníckych práv. Ako však poukazuje envirorezort, sanácia envirozáťaže nie je dočasná činnosť, ale trvalá, keďže ide o stavebné činnosti. Nepriamo preto právnu normu novelizuje zákonom o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Pokiaľ legislatívnu zmenu odobrí parlament a prezident, platiť by mala od marca.

„Inštitút vyvlastnenia má slúžiť ako nástroj zabezpečenia prechodu vlastníckeho práva v tých prípadoch, v ktorých je nevyhnutná realizácia stavebných prác a kde už nie je možná dohoda s vlastníkom záujmovej nehnuteľnosti. Využitie inštitútu vyvlastnenia podľa ustanovení geologického zákona sa bude vzťahovať výlučne na sanáciu environmentálnej záťaže a nebude ho možné uplatniť v prípadoch geologického prieskumu a súvisiacich prác,“ vysvetlil v materiáli envirorezort.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM