Nina Táborská Samospráva

S kartou staromestského seniora môžu dôchodcovia získať zaujímavé zľavy

Poslanci Starého Mesta schválili zásady poskytovania karty, o ktorú môžu dôchodcovia požiadať už od začiatku októbra .Zároveň však Rosovej vyčítajú, že nápad prichádza pred voľbami. Držiteľ karty sa môže bezplatne previesť Propelerom, dať si kávu za jedno euro či nakúpiť potraviny so zľavou.

Ilustračný obrázok k článku S kartou staromestského seniora môžu dôchodcovia získať zaujímavé zľavy
Zdroj: Webnoviny.sk

Mestská časť chce takto poskytnúť dôchodcom benefity, nakoľko ich príjem je veľmi obmedzený. „Účelom karty je viesť k aktívnejšiemu životu seniorov v podobe častejších návštev kultúrnych inštitúcií či využívania služieb, prispievajúcich k skvalitneniu života,“ uvádza sa v zásadách.

Seniori budú môcť s kartou získať napríklad 20-percentnú zľavu v Staromestskej knižnici, Staromestskom centre kultúry a vzdelávania a pri vstupnom na podujatia, ktoré organizuje mestská časť.

Zľavu si tiež môžu uplatniť na nákup potravín, liečiv či kníh, u kaderníka alebo v oprave obuvi, a to v prevádzkach, ktoré sa do projektu zapájajú. Všetky prevádzky budú zreteľne označené samolepkami s logom Karta staromestského seniora. Akú veľkú zľavu dôchodcom dajú, je na nich.

Držiteľ karty sa tiež raz ročne môže bezplatne previesť Propelerom. Na Medenej ulici, v kaviarni Tele café, dostane kávu za jedno euro.

Nápad prišiel pred voľbami

Kartu bude mestská časť za poplatok tri eurá poskytovať obyvateľom s trvalým pobytom v Starom Meste nad 60 rokov a poberateľom starobného, invalidného či vdovského dôchodku.

„Žiadateľ, ktorý ešte nemá 60 rokov a je poberateľom dôchodku, predloží potvrdenie o vyplácaní dôchodku zo Sociálnej poisťovne,“ uvádza sa v zásadách. Preukazovať to musí každé dva roky.

Niektorí poslanci dnes starostke vyčítali, že materiál prichádza na konci volebného obdobia. „Myslím si, že posledný rok pred voľbami nie je zakázané prinášať nové nápady,“ reagovala starostka Tatiana Rosová.

Kartu bude mestská časť vydávať pre seniorov nad 60 rokov na neobmedzenú dobu a bude neprenosná. Ak ju senior stratí, zaplatí za novú poplatok vo výške 5 eur. Kartu budú vydávať v priestoroch Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto na Vajanského nábreží 3.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM