Rôzne Správy

Ružinovskí seniori zažijú vietor vo vlasoch. Cyklokoalícia spúšťa unikátny projekt

V Domove dôchodcov na Pažítkovej ulici spúšťajú ďalšiu etapu unikátneho projektu aktívneho starnutia Bicyklovanie neobmedzené vekom.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovskí seniori zažijú vietor vo vlasoch. Cyklokoalícia spúšťa unikátny projekt
Zdroj: Cyklokoalícia

Cyklokoalícia spúšťa v Domove dôchodcov na Pažítkovej ulici v Bratislave ďalšiu etapu unikátneho projektu aktívneho starnutia Bicyklovanie neobmedzené vekom. V zariadení pribudne elektrická rikša, ktorá umožní dobrovoľníkom voziť seniorov po okolí. Slávnostné spustenie sa uskutoční 18. apríla o 18:00 hod. a bude na ňom možné si rikšu vyskúšať a zapojiť sa ako dobrovoľník.

Projekt je súčasťou populárneho konceptu, ktorý vznikol v Dánsku a v súčastnosti funguje vo viac ako dvadsiatich krajinách sveta. Na Slovensku ho ako v prvej krajine bývalého východného bloku spustila Cyklokoalícia v roku 2016 v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov v mestskej časti Rača.

Cyklovychádzky pre seniorov

Zakúpenie elektrickej rikše, teda nákladného bicykla určeného na prepravu ľudí, aj do mestskej časti Ružinov umožní cyklovychádzky napríklad po neďalekom Parku Andreja Hlinku. Prinesie tak vietor vo vlasoch a úsmev na tvári mnohým ďalším seniorom.

„Seniori v našej populácii sú jednou z neviditeľných skupín, aj keď do spoločnosti veľkú časť svojho života vkladali materiálne a duchovné hodnoty. Mali by byť na očiach, mali by mať možnosť zapojiť sa do života rôznymi aktivitami. Nemali by jeseň svojho života stráviť v osamote. Prínosom projektu je podpora aktívneho starnutia, zviditeľňovanie tejto časti populácie a spestrenie každodennosti života seniorov v domovoch,” hovorí študentka Sokratovho inštitútu a koordinátorka projektu Petra Tamášová.

„Je známe, že bicykel je ideálnym prostriedkom na vyriešenie mnohých environmentálnych či ekonomických problémov. Vďaka takýmto skvelým projektom však vie riešiť aj sociálne problémy,” dodáva Dan Kollár z Cyklokoalície.

Cyklokoalícia je občianske združenie, ktoré sa venuje zlepšovaniu podmienok pre chodcov a cyklistov na Slovensku. Projekt finančne podporili Bratislavský samosprávny kraj a Nadácia Poštovej banky.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM