ts Rôzne

Ružinovčania stále bojujú: Nenúťte nás žiť v prachu!

„Ak chcete zachovať zeleň, pýtajte si park,“ znel jeden z návrhov, resp. rada, miestneho poslanca na verejnom stretnutí v ružinovskej základnej škole.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovčania stále bojujú: Nenúťte nás žiť v prachu!
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok (16. júna) sa na verejnom stretnutí konalo v ružinovskej základnej škole prerokovanie Územného plánu zóny na sídlisku Ostredky, kde mali obyvatelia Ružinova možnosť pripomienkovať predložené návrhy.

Územnom pláne Ostredky sa spomínajú dva varianty riešenia. Prvý by mal zahŕňať sociálnu infraštruktúru, Ružinovčania by sa mali vyjadriť k tomu, čo im chýba. Či by uvítali na sídlisku napríklad škôlku, ihrisko alebo nejaké sociálne zariadenie. Druhým návrhom je nestavať nič a zachovať zeleň.

Stavebná uzávera

O stavebnú uzáveru v zóne bojujú Ružinovčania už od roku 2013. Všetci sa na stretnutí zhodli na tom, že v boji budú pokračovať.

S akýmikoľvek výstavbami nesúhlasia najmä starší obyvatelia, ktorí spomínajú na podmienky, v akých museli žiť v detstve počas výstavby iných objektov. Vyjadrili sa, že nechcú opäť žiť v prachu.

Do konca mesiaca jún môžu Ružinovčania pripomienkovať návrh Územného plánu Ostredky, na základe toho dá starosta návrh na zmenu územného plánu. Zastupiteľstvo môže potom pozemok zmeniť na zeleň. Na rozvojovom území je totiž zeleň prístupnou funkciou.

Pripomienky a podnety môžu obyvatelia podať písomnou formou do podateľne Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava – Ružinov alebo poštou na adresu miestneho úradu v termíne do 30. 6. 2016.

Čítajte aj: Odkaz Ružinovčanov mestu: Pán primátor, nesrovnajte nám zeleň…

Odpor obyvateľov

Výstavba nájomných bytov sa v Ružinove stretla s tvrdým odporom obyvateľov mestskej časti. V apríli spustili Ružinovčania z ulíc Astronomická a Čmelíková petíciu proti výstavbe, ktorá podľa nich zhorší kvalitu života obyvateľov.

V blízkosti je 4-podlažná bytovka, ktorá bude po výstavbe ukrátená o slnečné svetlo, zelený priestor so zdravými stromami, zároveň vznikne zvýšená záťaž na komunikáciu Čmelíkovej a Ružinovskej ulice, ktoré sú už dnes v ranných hodinách ťažšie priechodné.

Májové uznesenie

Koncom mája prišli ružinovskí poslanci do Primaciálneho paláca na zasadnutie zastupiteľstva spoločným uznesením požiadať primátora o zrušenie verejného obstarávania na komplexné zabezpečenie výstavby náhradných nájomných bytov na Astronomickej u­lici.

Návrh uznesenia, aby mesto zastavilo prebiehajúce verejné obstarávanie a zdržalo sa akýchkoľvek developerských aktivít, ktoré by viedli k výstavbe náhradných bytov v miestach Čmelíkovej a Astronomickej ulice, prešiel. Zahlasovalo zaň 33 zúčastnených.

Petícia bude 30. júna prerokovaná na mestskom zastupiteľstve, zároveň je ohlásené verejné zhromaždenie pred budovou magistrátu.

Posledné uznesenie ešte podpísané nie je

Napriek tomu, že túto výstavbu postupne zamietli miestni poslanci v Ružinove, starosta Ružinova aj mestskí poslanci na magistráte, primátor Ivo Nesrovnal zatiaľ nepodpísal posledné uznesenie, kde sa proti výstavbe jednohlasne postavili všetci bratislavskí poslanci na magistráte.

Čítajte aj: Pre Bratislavu je postaviť náhradné nájomné byty najlepším riešením, tvrdia mestskí poslanci

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM