Rôzne

Ružinov plánuje obmedziť otváracie hodiny podnikov aj riešiť voľný pohyb psov

Mestská časť chce obmedziť otváracie hodiny podnikov, ktoré sú medzi panelákmi, a plánuje tiež vynoviť VZN týkajúce sa voľného pohybu psov.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov plánuje obmedziť otváracie hodiny podnikov aj riešiť voľný pohyb psov
Zdroj: TASR

Ružinov plánuje zmeny v niektorých svojich všeobecne záväzných nariadeniach (VZN). Okrem intenzívnej prípravy na úprave VZN o otváracích hodinách podnikov by chcela samospráva po lete otvoriť aj diskusiu na úpravu miestneho nariadenia týkajúceho sa psov a ich voľnom pohybe, pod čo spadá aj prevádzkový poriadok Štrkoveckého jazera.

Otváracie hodiny

„V Ružinove máme štyri alebo päť podnikov, ktoré neustále znepríjemňujú život obyvateľov zo svojho okolia. A naše VZN má medzery hlavne čo sa týka obmedzenia otváracích hodín pre podniky, ktoré robia hlasnú hudobnú produkciu. Či už je to na Nivách, na Trávnikoch alebo v Prievoze, kde sú najväčšie problémy s konkrétnymi podnikmi,“ uviedol ružinovský starosta Martin Chren.

Návrh na zmenu VZN by chcel miestny úrad pripraviť na septembrové zastupiteľstvo. „Hľadáme cestu, aby sme nepostihli plošne všetkých, ale aby sme riešili problém tam, kde je. Teda napríklad podniky, ktoré sú priamo v obytných zónach medzi panelákmi,“ poznamenal Chren s tým, že nepôjde o zakázanie hudby v problematických prevádzkach, keďže je potrebné rešpektovať zákon a nezasahovať do práva na podnikanie. Zmena sa má týkať obmedzenia otváracích hodín prevádzok.

Starosta očakáva, že diskusia na túto tému bude „určite veľmi veľká a silná a debata horúca“. Poznamenáva, že debata bola intenzívna, už keď dala mestská časť prvýkrát počas leta merať hluk pri jednom z predmetných podnikov. „Jedna z vecí, ktorú budeme chcieť riešiť, je nielen samotný hluk, ktorý ide z podnikov, ale často návštevníci podniku postávajú vonku, popíjaj, pofajčievajú a sú veľmi hluční. Chceme sa inšpirovať Starým Mestom, ktoré má pravidlá, podľa ktorých sa dajú podniky sankcionovať za to, že si takýto zákazníkov neustrážia,“ doplnil Chren.

Voľný pohyb psov

Samospráva plánuje vynoviť aj VZN týkajúce sa napríklad voľného pohybu psov. S tým súvisí aj prevádzkový poriadok Štrkoveckého jazera. „Na brehoch jazera nemajú psi čo robiť. Napádajú vodné vtáctvom, stávajú sa rôzne nehody. Máme však problém aj s tým, že už príliš veľa ľudí kŕmi labute a ďalšie vtáctvo a už im to škodí a ubližuje,“ podotkol Chren.

Otvoriť debatu chce preto samospráva o miestach, kde by bol voľný pohyb psov povolený, okrem samotných výbehov pre psi. „Sú veľké zelené plochy, kde by sme to, zmenou VZN, dokázali povoliť. Zároveň by sme nastavili vyššiu starostlivosť, dali by sme viac košov a vreciek na psie exkrementy,“ dodal Chren.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM