Rôzne Samospráva

Ružinov opäť podporí dobré nápady na zlepšenie komunitného života

Na zlepšenie komunitného života v Ružinove môžu ľudia získať od mestskej časti od 500 do 5 000 eur. Žiadosti s vypracovaným projektom treba odovzdať do 3. apríla 2018.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov opäť podporí dobré nápady na zlepšenie komunitného života
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Ružinov

Bratislavská mestská časť Ružinov vyhlásila grantovú výzvu na rok 2018. Fyzické osoby, podnikatelia a právnické osoby, ktoré sídlia v Ružinove alebo tu vykonávajú činnosť, sa môžu uchádzať o sumu od 500 do 5 000 eur na svoj projekt. „Vďaka nášmu grantovému programu sa podarilo zrealizovať mnohé nápady Ružinovčanov. Granty na obyvateľmi organizované verejnoprospešné projekty a rozvoj komunitného života považujeme za jeden z najlepších nástrojov, ako zlepšovať vzťah obyvateľa k lokalite, v ktorej žije,“ objasnil starosta Ružinova Dušan Pekár myšlienku grantového programu.

Projekty, ktoré sa budú uchádzať o grant musia byť z oblasti kultúrno-spoločenských aktivít, vzdelávania, telovýchovy, športu a mládeže, sociálnej oblasti, ochrany a tvorby životného prostredia alebo rozvoja komunitného života.

Sociálna a kultúrna oblasť

Medzi špecifické priority grantovej výzvy na rok 2018 patrí sociálna oblasť s hlavnou témou podpora a skvalitnenie sociálnych služieb a oblasť kultúrno-spoločenských aktivít s hlavnou témou rozvoj kultúrneho potenciálu kumulovaného na území Ružinova cez rôzne formy, žánre a platformy.

V rámci prvej oblasti majú šancu na úspech tie, ktoré sa zameriavajú na prácu s deťmi so špeciálnymi potrebami, na podporu integrácie inštitucionali­zovaných klientov do lokálnych komunít, nízkoprahové centrá pomoci či na pomoc rodinám v kríze alebo ochranu detí pred násilím.

Pokiaľ ide o rozvoj kultúry, vítané sú projekty voľnočasových a mimoškolských aktivít mládeže, ale aj projekty podpory kultúrnych inštitúcií, ochrany a obnovy duchovných a kultúrnych hodnôt a zachovania kultúrneho dedičstva. Ak by projektov z týchto prioritných oblastí bolo menej, mestská časť je pripravená podporiť napríklad aj vzdelávacie projekty, projekty na ochranu životného prostredia či rozvoj komunitného života.

Čo podporili minulý rok

Vlani ružinovská samospráva cez grantový program podporila takmer 50 projektov sumou viac ako 150-tisíc eur. Obyvatelia si tak napríklad zveľadili svoje vnútrobloky, mohli sa zúčastniť viacerých športových a kultúrnych podujatí a v športovom areáli Základnej školy Nevädzová pribudla workoutová zóna pre širokú verejnosť. Aj vďaka finančnej podpore mestskej časti a iných organizácií vznikla na Ostredkoch komunitná záhrada.

Žiadosti s vypracovaným projektom treba odovzdať na ružinovský miestny úrad do 3. apríla 2018. O tom, ktoré projekty Ružinov finančne podporí, rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva na základe odporúčaní grantovej komisie. Tento rok je na granty a dotácie vyčlenených viac ako 190-tisíc eur.

Komunitná záhrada Ostredky
6
Galéria
Zdroj: FB Komunitná záhrada Ostredky
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM