KAW Rôzne Správy

Rusovský park býval miestom stretnutí princezien a cisárov

Vedeli ste, že do rusovského parku chodil pravidelne na poľovačky aj otec Márie Terézie - cisár Karol?

Ilustračný obrázok k článku Rusovský park býval miestom stretnutí princezien a cisárov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Obľúbeným miestom Bratislavčanov, rusovským parkom, kráčala história. Svoje stopy tam zanechali najmä korunná princezná Stephania spolu s manželom, maďarským šľachticom Elemírom Lónyayom. Počas jej pobytu v tunajšom kaštieli záhradu považovala vtedajšia verejnosť za jednu z najkrajších a najpestovanejších veľkopanských sídiel.

Šľachtická história

Stavba nádherného rusovského kaštieľa je spätá s rodinou Zichyovcov. Gróf Štefan Zichy získal panstvo v Rusovciach v roku 1646 a jeho rod sa stal zemepánmi obce na ďalších 200 rokov. Kaštieľ však postavili až v druhej polovici 18. storočia ako vidiecke sídlo Zichyovského panstva. Už v tých časoch sa považoval za najkrajší v Mošonskej župe.

Prestavbu zámku podľa vzoru anglických panstiev si zaumienil gróf Emanuel Zichy Ferrari. V rokoch 1841 – 1846 svoju myšlienku aj uskutočnil. Jeho manželka, pochádzajúca z Anglicka, tým musela byť nadšená.

Ako píše odborník na históriu Rusoviec Jozef Mallinerits, k ďalšiemu rozvoju rusovského kaštieľa a parku došlo po roku 1872. Práve vtedy kúpil kaštieľ a priľahlé panstvo gróf Hugo Henckel a vybudoval tam žrebčinec. V tých časoch boli Rusovce známe ako miesto jazdectva a chovu koní. Grófov žrebčinec sa mohol pochváliť najúspešnejším chovom tátošov v strednej Európe. Majitelia sa vymenili v roku 1890 a o žrebčinec sa začal starať barón Rotschild.

Záhrada princezny Stephanie

Záhrada a park najviac rozkvitli, keď sa o panstvo starala korunná princezná Stephania spolu s manželom, maďarským šľachticom Elemírom Lónyayomtvo. Panstvo, kaštieľ a žrebčinec kúpili v roku 1906.

Jej záhrada v okolí kaštieľa bola široko-ďaleko známa ako jedna z najkrajších a najpestovanejších. V parku sa vtedy nachádzalo 36 skleníkov. Záhradníctvo Stephaneum vďaka princeznej prekvitalo a darilo sa mu obchodovať takmer s celou Európou.

V roku 1920 boli Rusovce začlenené k Maďarsku a po druhej svetovej vojne boli podľa parížskej dohody 15. októbra 1947 pričlenené k Československu. Od 1. januára 1972 patria Rusovce k Bratislave.

Zdroj: Jozef Mallinerits / rusovskypark.sk

Kaštieľ v Rusovciach
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM