Nina Táborská Krimi

Rušné sviatky pre Dopravný podnik: Nezodpovední vodiči, prvý sneh aj posmelení vandali

Zamestnanci Dopravného podniku Bratislava si počas tohtoročných sviatkov nevydýchli ani na chvíľu. V službe aj na Vianoce, komplikácie, ktoré spôsobil prvý sneh a teraz aj neprispôsobiví cestujúci počas silvestrovských osláv. V jeden deň bolo nahlásených prípadov vandalizmu viac než dosť.

Ilustračný obrázok k článku Rušné sviatky pre Dopravný podnik: Nezodpovední vodiči, prvý sneh aj posmelení vandali
Zdroj: TASR

Hektické Vianoce

Pre niekoho sú Vianoce sviatkami pokoja a pohody, pre iných dni v plnom pracovnom nasadení. Pracovníci dispečingu DPB o tom vedia svoje. Ako pre Bratislava24.sk uviedol Peter Dorička, zmenový vedúci dispečingu: „Dokonca ani v tento deň nie je nič výnimočné, ak v priebehu 10 minút obdržíme desiatky až stovky telefonátov, či už od cestujúcich, alebo samotných vodičov.“

Ako ďalej uviedol, v zimnom období pracovníci dispečingu slovo pokoj nepoznajú. „Počas zimy majú rastúci charakter dopravné nehody nielen vozidiel MDH, ale hlavne cudzích účastníkov, ktorí prekážajú v premávke. No a v neposlednom rade je to vandalizmus, ale to je v podstate celoročný fenomén,“ dodal Dorička.

Prvý sneh

Po hektických Vianociach prišiel prvý sneh. Pre sneženie a námrazu na komunikáciách meškali spoje MHD aj 30 minút. Dispečing DPB tak musel od poslednej soboty v uplynulom roku denne riešiť viacero komplikácií na cestách a niekoľkokrát požiadať Magistrát o ich posyp.

V nočných hodinách po bežnej premávke vozidiel MHD Dopravný podnik zabezpečoval špeciálne námrazové vozidlá, ktoré udržujú trakčné vedenie v prevádzkyschopnom stave. Zamestnanci DPB vykonávali čistenie zastávok, v teréne čistilo zastávky až 79 zamestnancov a ďalší pracovníci boli vyčlenení na čistenie prestavníkov a koľajových zvrškov. Ani uplynulú noc si neoddýchli.

Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky nasadil DPB počas noci námrazové vozidlá, trolejbusy a električky, aby zabezpečil zjazdnosť tratí a funkčnosť trakčného vedenia.

Vandalizmus každodenný

Ďalším problémom je pre dispečing aj Silvester, keď mnohí oslavujú príchod Nového roka a zabávajú sa, dispečing DPB je v absolútnom strehu. Najmä následky po oslavách sú často aj dramatické z pohľadu vandalizmu. Ani tento rok tomu nebolo inak.

„Tak tomuto dňu by sme sa chceli vyhnúť všetci, ale žiaľ, nejde to. Silvester je oveľa horší ako Vianoce. Okrem toho, že musíme v tento deň dohliadnuť na množstvo dopravných obmedzení a príkazov, stretávame sa s cestujúcimi pod vplyvom alkoholu, ktorý celú náročnú situáciu, ešte oveľa viac komplikujú,“ uviedol Dorička.

Vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová informovala, že jeden z prvých prípadov silvestrovského vandalizmu sa tento rok stal ešte poobede.

Vodič linky číslo 202 nahlásil odcudzenie hasiaceho prístroja, o niekoľko hodín neskôr nahlásil vodič električky linky číslo 8 poškodenie skla dverí nezisteným cestujúcim, hodinu pred polnocou nahlásil zase iný vodič poškodenie lístkového automatu.

„V ďalších vozidlách boli odcudzené hasiace prístroje, bezpečnostné kladivká či poškodený interiér vozidla,“ uvádza DPB. Dispečing musel odkloniť aj niektoré električky. Dôvodom bol nezdopovedný vodič, ktorý odparkoval svoje auto priamo pred vjazdom do tunela.

Nový rok sa začal a Bratislavčanov čaká v doprave veľa zmien. Čo sa chystá v roku 2015 sa dozviete už cez víkend.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM