Kultúra

FOTO: Bratislavské ulice krášli "obrazáreň" z rozvodných skríň elektriny

Ak patríte k chodcom, ktorí sa nepozerajú iba pod nohy, ale vnímajú aj menšie zmeny svojho mesta, určite si si už všimli desiatky pomaľovaných rozvodných skríň.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislavské ulice krášli "obrazáreň" z rozvodných skríň elektriny
14
Galéria
Zdroj: ZSE

Bratislava ožíva farbami. Fádne plechové skrine, ktoré slúžia ako rozvodne elektriny sa pod rukami šikovných mladých výtvarníkov menia na umenie.

Pouličné umenie

Ak patríte k chodcom, ktorí sa nepozerajú iba pod nohy, ale vnímajú aj menšie zmeny svojho mesta, určite si si už všimli desiatky pomaľovaných plechových rozvodných skríň. V poslednej dobe k nim pribudla aj trafostanica na zastávke Búdkova a škrášlené rozvodné skrine na Obchodnej a Poštovej ulici.

Pouličné umenie sa nezrodilo len tak z ničoho nič. V mene skrášlenia mesta sa spojili Západoslovenská distribučná (ZSD) s občianskym združením EUFORION. Maľby tvorili súčasť podujatia Bratislava Street Art Festival.

Hlavnou myšlienkou tohto ročníka festivalu bol boj proti násiliu a táto téma sa premietla aj do malieb.

„Keďže ide o jedinečné umelecké diela, grafická stránka bola ponechaná na kreativite ich autorov, výber konkrétnych rozvodných skríň realizovali kolegovia zo ZSD. V širšom centre Bratislavy sme „zostali“ zámerne – pre vysoký dosah na lokálne komunity, obyvateľov a v neposlednom rade tiež kvôli množstvu turistov,“ uviedla Petra Zsigray z úseku komunikácie ZSD.

Tipy od Bratislavčanov

Väčšina obyvateľov a návštevníkov Bratislavy projekt chváli a podporuje.

Od začiatku jeho realizácie ZSD oslovili viacerí obyvatelia, ktorí priniesli tipy na premenu ďalších rozvodných skríň i trafostaníc vo svojom okolí.

„V súčasnosti preto diskutujme s kompetentnými o ďalších lokalitách, ktoré by mohli v budúcnosti takto netradične opeknieť. Snahou energetikov je podporiť aktivity lokálnych komunít a prispieť ku kultivácii verejných priestranstiev v našom hlavnom meste,“ dodáva Petra Zsigray.

Zdroj: skupinazse.sk

Street art - rozvodné skrine
14
Galéria
Zdroj: ZSE

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM