Kultúra

Bratislava Street Art Festival bude tento rok na Obchodnej bojovať proti násiliu umením

Za posledné týždne a mesiace si Obchodná získala veľmi zlé renomé. Aj preto je témou aktuálneho ročníka BSAF odkaz „Umenie proti násiliu“.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava Street Art Festival bude tento rok na Obchodnej bojovať proti násiliu umením
11
Galéria

Po rekordnom ročníku 2018, kedy na fasáde hotela Kyjev vzniklo najväčšie street-artové dielo v strednej Európe, sa organizátori zamerali na malé objekty veľkého významu.

Umením proti násiliu

Už druhý rok pokračuje úspešná spolupráca so ZSE, ktorá umožňuje street-artovým umelcom využívať rozvádzacie skrine v uliciach Starého Mesta ako plochy na svoje diela. Street-art sa tak dostáva aj do historických lokalít a nevyhnutné technické zariadenia dostávajú svoj umelecký šat.

„Dlhšie sme rokovali o vhodnej lokalite pre tento ročník. Chceli sme nadviazať na miesta, na ktorých sme tvorili v posledných rokoch (Hotel Kyjev, Street Art Gallery Kamenné námestie a Street-Art Gallery Jakubovo námestie). Nakoniec padlo rozhodnutie na Poštovú a Obchodnú ulicu… a práve tá Obchodná v nás prebudila ďalší rozmer. Všetci sme si všimli, že za posledné týždne a mesiace získala veľmi zlé renomé. V súčasnosti je známa ako epicentrum násilia v bratislavských uliciach,“ konštatuje riaditeľ festivalu Tomáš Lukačka.

Obchodná ulica

„Doteraz festival nikdy nemal konkrétnu tému – okrem street-artu samotného. Tento rok by sme však radi využili túto príležitosť a upozornili na problém násilia. V tých istých uliciach, v ktorých už 10 rokov tvoríme umelecké diela, sa dnes dejú veci, voči ktorým nemôžeme ostať ľahostajní. Takúto vlnu násilností si nepamätám za posledných 15 rokov, čo v Bratislave žijem. Netýka sa to len Bratislavy. Čoraz častejšie je zjavné, že ide o širší možno až globálny problém. Ľudia dnes žijú v strese, naháňajú sa, sú podráždení a potom sú ochotní si skočiť do vlasov aj kvôli jednému pohľadu, či zle zaparkovanému autu. Je to v nás, ale musíme zaradiť spiatočku, trochu sa upokojiť a zamyslieť. Násilie nič nerieši. Aj preto je témou aktuálneho ročníka BSAF odkaz „Umenie proti násiliu“. Výtvarníkom nezadávame konkrétne témy, len tematický okruh. Kreatívna sloboda pre nás ostáva dôležitá,“ hovorí umelecký riaditeľ BSAF Renaud Devaliere.

Pozvanie tvoriť street-art v bratislavských uliciach tento rok prijali Mr. Zero z Maďarska a slovenskí výtvarníci a street artisti Marek Cina, Linda Gréková, Peter Važan a ďalší.

Koncert proti násiliu

Namiesto tradičného sprievodného programu sa organizátori rozhodli myšlienku aktuálneho ročníka podporiť samostatným podujatím – Koncertom proti násiliu, ktorý sa uskutoční na Námestí SNP 29. 6.2 019, od 17:00 hod. ako happening a vyjadrenie nesúhlasu s násilím, ktoré v uplynulom období sužuje naše mesto.

Koncert proti násiliu je spontánny prejav nesúhlasu umelcov a organizátorov kultúrnych podujatí. "Nemáme záujem organizovať prostest, ale náš nesúhlas vyjadríme hudbou a umením. Pozývame všetkých ľudí, ktorí si želajú bezpečné mesto, aby sme sa spolu postavili za tento cieľ,“ pozývajú organizátori.

Na Koncerte proti násiliu vystúpia MEDIAL BANANA Riddim Show, The Youniverse, FunTomas, D.J. Wosa, D.J. Rhino. Mená ďalších účinkujúcich stále pribúdajú.

Bratislava Street Art Festival 2018
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM