KAW Samospráva

Rozkopané ulice a vyrúbané stromy. V Petržalke sa bude rekonštruovať

Obyvatelia sídliska si cez prázdniny užijú rozkopávky na viacerých uliciach. Ušetrené nebudú ani stromy. Musia ustúpiť výmene rozvodov ústredného kúrenia.

Ilustračný obrázok k článku Rozkopané ulice a vyrúbané stromy. V Petržalke sa bude rekonštruovať
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

V Petržalke sa bude v lete rekonštruovať. Obnovu si zaslúžia sekundárne rozvody ústredného kúrenia a teplej úžitkovej vody. Niektoré prípojky boli totiž vybudované pred štyridsiatimi rok­mi.

Centrálny správca tepla v Petržalke, spoločnosť Veolia, bude preto musieť rozkopať Topoľčiansku, Tematínsku a Starhradskú ulicu. Bohužiaľ, za obeť rekonštrukcii padnú aj niektoré stromy.

„Prípojky sú morálne aj fyzicky zastarané a spôsobujú veľké straty tepla. Je potrebné ich nahradiť novým predizolovaným potrubným systémom,“ informuje Veolia.

Rekonštrukcia sa dotkne 19 vchodov v domoch na spomínaných uliciach a tiež Základnej umeleckej školy na Topoľčianskej u­lici.

Stromy musia ustúpiť

Rekonštrukcia sa, žiaľ, nedá realizovať bez vyrúbania 36 stromov. Väčšinu z nich tvorí súvislá aleja borovíc, niekoľko líp a kríkov.

Stromy boli v minulosti vysadené príliš blízko domov a priamo nad teplovodom. Bola to chyba, pretože takéto územie je ochranným pásmom a nemali sa tam vysádzať dreviny s väčším koreňovým systémom. Zákon o energetike výrub umožňuje.

Štyri stromy zostanú ušetrené vďaka tomu, že na nich hniezdia vtáky. Rozhodol o tom ornitologický posudok.

“V takýchto prípadoch sa na výrub stromov nevyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody, t.j. Mestskej časti Petržalka. Žiadateľ výrub oznamuje na Okresný úrad Bratislava, ktorý vo veci vydal stanovisko,” vysvetľuje vedúca Oddelenia životného prostredia MČ Bratislava Petržalka Zuzana Juhásová.

Spoločnosť Veolia sa po rekonštrukčných prácach chystá zasadiť v Petržalke náhradné stromy v hodnote 28 tisíc eur. Tie, ktoré rastú na mieste rozkopávok, by malo odstrániť mesto. Pre urýchlenie procesu však výrub uhradí spoločnosť z vlastných zdrojov.

Čítajte aj: Čo vyrastie na mieste bývalého staveniska pod Starým mostom?

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM