Tomáš Stupavský Samospráva

ROZHOVOR: Starosta Vajnor si želá nový Dom Kultúry a dokončenú cyklotrasu JuRaVa

Ján Mrva (NEKA) v komunálnych voľbách 2014 nedal šancu ďalším trom kandidátom a svoj boj o starostovské kreslo bez problémov vyhral. Pôjde tak už o jeho tretie funkčné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Starosta Vajnor si želá nový Dom Kultúry a dokončenú cyklotrasu JuRaVa
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Prečo ste sa rozhodli kandidovať so statusom nezávislý?

Tohto roku som sa rozhodol opustiť poslanecký klub SDKÚ-DS. Doňho som vstupoval pred 12 rokmi, keď sa jednalo ešte o konzervatívne zoskupenie a teraz sa strana dosť liberalizuje, čiže kvôli ideologickým dôvodom som sa rozhodol stať sa nezávislým kandidátom.

Ako ste trávili volebnú noc?

Už môžem povedať, že štandardne. S našimi kandidátmi na poslancov v miestnej reštaurácii, kde sme spoločne čakali na výsledky volieb.

Úprimne, prekvapila vás výhra v tohtoročných komunálnych voľbách?

Bol by som klamal, ak by som povedal, že sme neočakávali víťazstvo. Mali sme dobré odozvy od občanov a šuškalo sa, že by som mohol uspieť aj tento rok. Prekvapilo ma skôr vysoké víťazstvo, keďže som získal až 78 percent hlasov. Viac som mal obavy o poslancov, ktorí boli so mnou na kandidátke. No našťastie obyvatelia pochopili, že sme jeden tím a tak až osem poslancov z mojej kandidátky sa do miestneho zastupiteľstva dostalo.

Potešila vás slušná volebná účasť vo vašej mestskej časti, ktorá sa pohybovala na úrovni 48 percent?

Účasť sme očakávali okolo 50 percent rovnako ako predchádzajúce komunálne voľby, kedy sa dokonca až 52 percent občanov vydalo k volebným urnám. No napriek tomu, že sa účasť znížila dostal som viac hlasov ako minulý rok.

Ktorá vec sa vám zatiaľ nepodarila naplniť a v novom funkčnom období by ste ju chceli konečne dotiahnuť do konca?

Kvôli obštrukciám jedného podnikateľa sa mi nepodarilo dotiahnuť vybudovanie semaforu pred zdravotným strediskom, kde sa nachádza mnoho dôležitých inštitúcii. Ďalej všetko úsilie venujeme tomu, aby sme mohli 14. februára urobiť Vajnorský ples v novom Dome kultúry, ktorý skrátka nevyhnutne potrebujeme.

Čo budú vaše ďalšie priority?

Určite budeme chcieť dokončiť cyklotrasu JuRaVu, ďalej ako som spomínal Dom kultúry, semafor, zvyšovanie kapacít detí v škôlke, pretože my sme rozrastajúca sa mestská časť. Budeme žiadať aj o eurofondy na vybudovanie športovej haly. U nás totiž vyrastajú dobrí kultúrnici, ale aj šikovní športovci.

Chystá sa mestská časť výraznejšie podporiť futbalový oddiel FK Vajnory?

Som veľkým fanúšikom futbalu a na našom štadióne sedávam na tribúne skoro na každom domácom zápase. My poskytujeme dotácie športovo-kultúrnym organizáciám, ale nesmieme dať viac ako polovicu dotácii iba jednému športovému oddielu. Všetko záleží od rozpočtu, ale myslím si, že aj tento rok dostanú futbalisti podobnú čiastku peňazí ako minulý rok. Ale my sa snažíme nezabúdať aj na iné odvetvia ako je šport. Máme veľa folkloristov, divadelníkov, skautov.

Myslíte si, že spolupráca s novovzniknutým miestnym zastupiteľstvom nebude pre vás problém?

Ako som spomínal z deviatich poslancov sú ôsmi z mojej koalície. Očakávam, že posledný člen nášho tímu, ktorý je novicom, bude konštruktívny a pochopí súvislosti, ktoré mu načrtneme.

Máte už naplánovanú ustanovujúcu schôdzu?

Predpokladám, že by sa mohla konať 10. decembra o 17. hodine.

Pripravuje mestská časť nejaké špeciálne podujatie venované obdobiu Vianoc?

Obyvatelia si odsúhlasili obnovenie Vajnorského trhu. Preto si želáme tento rok zorganizovať vianočný bazár v starom kultúrnom dome, aby bol spojený aj s lampiónovým sprievodom, ktorý sa koná 13. decembra. Pri tejto príležitosti by sme chceli spraviť aj živý betlehem.

Budete sa snažiť aj o zintenzívnenie mestskej hromadnej dopravy?

V okrajových častiach Vajnor máme lokality kadiaľ jazdí autobus číslo 65 v nedostatočnom intervale. Pritom sa jedná o dôležitý spoj, keďže prepája starú časť dediny s tou novou a smeruje potom do Rače. Keďže naše deti využívajú predovšetkým stredné školy v Rači budem žiadať Dopravný podnik o zintenzívnenie tejto linky. A v neposlednom rade budem bojovať za záchranu autobusu číslo 630, ktorý jazdí do Chorvátskeho Grobu a Čiernej Vody.

Ktorý zo svojich cieľov by ste chceli zrealizovať v horizonte jedného roka?

Ako som povedal predovšetkým otvorenie Domu kultúry 14.2.2015, ktorý by sme následne aj skolaudovali.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM