Tomáš Stupavský Rôzne

ROZHOVOR: „Do odbornej komisie na ochranu pamiatok na Bratislavskom hrade nás nikto nepozval,“ tvrdia archeológovia

Stavebné práce na Bratislavskom hrade aj naďalej pokračujú. Napriek veľkej snahe občianskych združení, aktivistov a odbornej verejnosti, kompetentní nechcú od svojho plánu vytvoriť ďalšie parkovacie miesta upustiť. Ako celú situáciu, okolo ochrany pamiatok, vnímajú archeológovia?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: „Do odbornej komisie na ochranu pamiatok na Bratislavskom hrade nás nikto nepozval,“ tvrdia archeológovia
Zdroj: Dnes24.sk

Archeologický výskum na Bratislavskom hrade odhalil, že popri rade historických nálezov sa v areáli nachádzal aj komplex murovaných architektúr podľa rímskych stavebných predlôh. Nové nálezy údajne priniesli zvrat v doterajších poznatkoch o počiatkoch murovanej kamennej architektúry na území Bratislavy.

V akom stave sú vzácne pamiatky teraz? Je cieľom archeológov zabrániť výstavbe podzemných garáži? Snaží sa predseda Národnej rady SR (NR SR) vytvoriť odbornú komisiu? Na to všetko sme sa spýtali archeologičky Margaréty Musilovej z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave, ktorá sa archeologického výskumu na Bratislavskom hrade osobne zúčastnila.

Je vašim cieľom definitívne zabrániť výstavbe garáží v areáli Bratislavského hradu alebo iba zabezpečiť ochranu vzácnych vykopávok?

My zastupujeme archeológov, ktorí chceli odprezentovať vzácne historické nálezy, ktoré sa pri Bratislavskom hrade našli. A či je umiestnenie nových garáží vhodné? K tomu sa už radšej nechcem vyjadrovať.

Aké riešenie ohľadom uchovania a ochrany pamiatok navrhujete?

Aby boli objavené nálezy zachované a následne aj náležite prezentované. Mám na mysli, ako sa na 21. storočie patrí. Čiže využiť moderné technológie, 3D-skeny a počítačové vizualizácie, aby sme mohli preukázať, že aj na Slovensku vieme pristupovať k vzácnym a historickým pamiatkam na svetovej úrovni.

Prečítajte si tiež: Aktivisti sa nevzdávajú! Výstavbu garáží v areáli Bratislavského hradu treba obmedziť

V akom štádiu sú odhalené pamiatky teraz? Boli nejaké poškodené, prípadne zničené?

Zničené je trochu silné slovo. Stavby, ktoré sme odporúčali, aby sa zachovali, boli nakoniec ochránené náležitým zakrytím a dúfajme, že budú všetky odprezentované. A či boli nejaké pamiatky zničené? V podstate boli všetky nálezy archeologickým výskumom komplet preskúmané. Od skalného podložia až po neutrálnu zem, kde sa nič nenachádza a vlastne sa rozhodlo na úrovni pamiatkových úradov, že už tam nie je čo chrániť a preto môžu pozostatky v stavebnej jame odstrániť.

Komunikuje s vami predseda NR SR Peter Pellegrini, ktorý avizoval, že dohliadne na vytvorenie špeciálnej komisie, ktorá bude monitorovať aktuálny stav pamiatok?

Vôbec nie. Ja a ani nikto z mojich kolegov, sme sa s ním ešte ani osobne nestretli.

Čiže nejaké konkrétne návrhy ohľadom zostavenia komisie neexistujú?

Zatiaľ sme nikto z nás neboli oslovení.

A ak vám bude ponúknutá možnosť stať sa členom spomínanej komisie, prijmete túto ponuku?

Áno, prijmem. Je pochopiteľne lepšie, keď v odbornej komisii budú ľudia, ktorí osobne preskúmali spomínanú lokalitu hradného areálu, ako by mal rozhodovať niekto, kto tam nikdy nebol.

Čo hovoríte na to, že predseda NR SR sa chce, ohľadom pamiatok, spoliehať na rady od talianskych odborníkov? Je to dobré riešenie?

Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave zorganizoval dve medzinárodné konferencie a viaceré archeologické zasadnutia, kde sme prizvali aj zahraničných odborníkov, či už z Talianska, Rakúska alebo Maďarska, pretože aj u nich sa nachádzajú pamiatky z čias rímskej ríše. Tí následne videli všetky ohrozené stavby. Preto, ak by som mohla odporučiť, mali by byť prizvaní ľudia, ktorí videli pamiatky na vlastné oči a vedia sa k celej veci kompetentne vyjadriť.

Ako k celej veci pristupuje samotné mesto Bratislava? Komunikuje s vami magistrát alebo nový primátor Ivo Nesrovnal?

Minulý týždeň som mala prednášku na komisii kultúry bratislavského magistrátu, kde boli predstavené výskumy a nálezy z areálu Bratislavského hradu. Následne nám bolo tlmočené, že v záujme mesta je snaha prezentovať keltské pamiatky, ktoré by boli lákadlom pre turistov, ktorých zaujíma história nášho hlavného mesta.

Prečítajte si tiež: Šéf architektov Slovenska Juraj Hermann: Z garáží na hrade treba spraviť galériu

Zdroj foto: SOS Bratislavský hrad

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM