Nina Táborská Samospráva

Rozhovor: "Čo si nevyskúšam, to neviem," hovorí miestny i mestský poslanec, prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka

Novým prednostom mestskej časti Bratislava-Karlova Ves sa stal nezávislý poslanec hlavného mesta a zároveň miestny poslanec v Petržalke Ján Hrčka. Prečítajte si rozhovor o tom, ako chce zlúčiť všetky tieto funkcie aj o tom, ako vníma zloženia jednotlivých zastupiteľstiev.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor: "Čo si nevyskúšam, to neviem," hovorí miestny i mestský poslanec, prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka
Zdroj: Dnes24.sk

Momentálne zastávate tri funkcie naraz. Ste miestnym poslancom v Petržalke, mestským poslancom a tiež prednostom Miestneho úradu v Karlovej Vsi, nebojíte sa, že by ste niektorú z funkcií mohli zanedbať?

Všetko ide keď sa chce. Tí čo poznajú komunál vedia, že či už miestny alebo mestský poslanec je práca popri zamestnaní, nie je to práca na plný uväzok. Mám dostatočne nabehnutú agendu, takže jedno nebude na úkor druhému. Nie som v tom nováčik, štyri roky som pracoval tvrdo a keď sa niečo už raz naučíte, vždy sa to potom robí ľahšie. Všetci ma vnímali ako kritika, teraz sa práve budem môcť ukázať aj z druhej strany. Je to pre mňa výzva. Čo si nevyskúšam, to neviem.

Čo sa týka poslaneckého zloženia v zastupiteľstvách, v ktorých pôsobíte aj vy, ste spokojný?

Mohlo to byť aj lepšie. Život ale beriem tak, ako príde. Všade sú aj elity aj takí, ktorí by túto funkciu nemali vykonávať. Ale všetko zlé je na niečo dobré a naopak.

V Petržalke ste mali slušnú podopru, v komunálnych voľbách vás delilo nie veľa hlasov od víťazstva. Kandidovali by ste znova za starostu Petržalky?

Práve teraz sa presvedčíme o tom, ako to všetko pôjde. Buď ukážem, že na to mám a o ďalšie štyri roky sa budem znova uchádzať o takýto post, alebo sa naopak ukáže, že tadiaľto cesta nevedie.

Čo plánujete teraz presadiť?

Poviem vám toľko, že v prvom rade chcem ukázať, že to, čo rozprávam, to sa naozaj aj dá urobiť.

Dohodli ste sa na spolupráci s novozvolenou starostkou Danou Čahojovou ešte pred tým, ako boli známe výsledky volieb?

Pani Čahojová pristupovala k voľbám veľmi rozumne a zodpovedne. Keď ona uvažovala nad svojou kandidatúrou a ja nad svojou, tak sme sa medzi sebou radili. Riešila vtedy problém, že je jedna vec voľby vyhrať, ale čo potom. Vtedy sa totižto všetko len začína. Preto som jej ponúkol, že v prípade že vyhrá a ja nie, tak jej pomôžem s čímkoľvek bude potrebovať. Po voľbách sme sa stretli a dohodli sme sa na spolupráci. Nebolo to ale tak, že by povedala ty budeš prednosta.

Máme informáciu, že nový primátor Ivo Nesrovnal vám ponúkol miesto viceprimátora, je to pravda?

Pán Nesrovnal mi nepovedal, že mi ponúka námestníka, povedal mi, že by si ma vedel predstaviť v tejto úlohe. Ja som sa mu za to poďakoval a povedal som mu, že aj keby sa tak náhdou rozhodol, tak to nepôjde. Mal som predstavu do Karlovky. Nikdy to teda nebolo tak, že by som dostal ponuku, bavili sme sa len o možnostiach kto, kde a kam.

Foto: Bratislava.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM