Rôzne

Rozhodnite, ktoré 4 komunitné projekty v Bratislavskom kraji získajú 25-tisícovú podporu

V rámci Bratislavského kraja bojuje vo verejnom hlasovaní o podporu verejnosti a celkovú sumu 25-tisíc eur pre svoju realizáciu osem projektov.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnite, ktoré 4 komunitné projekty v Bratislavskom kraji získajú 25-tisícovú podporu
4
Galéria
Zdroj: komunitnegranty.sk

Ľudia, ktorým nie je ľahostajné verejné dianie v okolí, môžu oddnes prideliť hlas niektorému z ôsmich komunitných projektov v Bratislavskom kra­ji.

Hlasujte!

Rozhodnú tak o tom, ktoré štyri verejnoprospešné aktivity v regióne získajú grantovú podporu od Nadácie VÚB. Zo štvrtého ročníka programu Komunitné granty vzíde podľa preferencií verejnosti na celom Slovensku 32 víťazných nápadov, ktoré môžu priniesť do regionálneho života ešte výraznejšie zmeny.

V každom kraji získa komunitný projekt s najvyšším počtom hlasov podporu vo výške až do 10-tisíc eur a tri ďalšie úspešné projekty dostanú granty do 5-tisíc eur. V rámci celého Slovenska prerozdelí nadácia až 200-tisíc eur. Verejné hlasovanie na stránke trvá do 9. decembra. Víťazné projekty budú realizované v roku 2019.

V rámci Bratislavského kraja bojujú vo verejnom hlasovaní o podporu verejnosti a celkovú sumu 25-tisíc eur pre svoju realizáciu tieto projekty:

Spolu meníme okolie, v ktorom žijeme

V Modre sa vedia spojiť pre dobrú vec. Výzvou pre projekt je pustý školský dvor, kde deti trávia rekreačné prestávky a hrajú sa v družine. Doposiaľ to bola vyschnutá trávnatá plocha bez zelene či hracích prvkov. Rodičia a priatelia školy sa spojili, aby pre deti vybudovali funkčný, bezpečný a zaujímavý priestor. Priestor, kde sa deti budú nielen zabávať. O nové ihrisko a zeleninové záhony sa budú starať aj deti. Dopestujú si zeleninu, polejú kvetinky, pravidelne vyčistia priestor od odpadkov, vymaľujú lavičky.

Nemôžete bojovať s ľuďmi, ak poznáte ich príbeh

Okrem podpory malých komunitných projektov obyvateľov hlavného mesta sa autori projektu snažia upevňovať vzťah ľudí k miestu, kde žijú. V tomto projekte by radi nadviazali na vzniknutý portál Pamäť mesta Bratislavy (pammap.sk) a oživili niektoré príbehy ľudí z nášho mesta. Ich snahou je zblížiť dve generácie – seniorov a študentov stredných škôl – ktorí sa navzájom môžu obohatiť cez rozprávanie príbehov – storytelling. Spolok Príbehom na stope nacvičil pásmo Stratená chuť jazykov o viacjazyčnej Bratislave v minulosti, ktorý chcú spoločne uviesť na vybraných stredných školách a v kluboch seniorov.

Bezpečnejšie BUDATKO v novom šate

Mamičky na materskej nezaháľajú a v Budatku chystajú zaujímavý program. Dbajú na poriadok a bezpečnosť, pri malých deťoch ho nikdy nie je dosť. Opravia múriky a vstup do centra. Zrealizujú výmenu šatňovej skrinky. „Čistota a poriadok vo vstupnej hale, cíťte sa tu ako doma, dnes a stále. Nová svieža kuchynka sa nám tiež zíde, hladoš si po chutné jedlo aj sám príde. Akúkoľvek dobrú vec vybudujeme, že to bez vás nejde veľmi dobre vieme. Spoločne za Budatko v novom šate, ĎAKUJEME za to, že za náš tým hráte,“ hovoria autori projektu.

Turistický prístrešok pod Veľkou Homolou

Rozhľadňa na Veľkej Homoli ožíva a s ňou všetky priľahlé turistické chodníky. S pomocou turistického spolku v Modre, skautov, dobrovoľníkov od najmenších po skúsených, chcú autori projektu odstrániť nefunkčný turistický prístrešok a vymeniť ho za nový, funkčný a nápaditý. Z prístrešku chcú spraviť útočisko pre turistov pred výkyvmi počasia ako aj oddychové miesto a zastávku na občerstvenie po náročnej túre. Okolie vyčistia, zatraktívnia a doplnia balančné prvky z prírodných materiálov. Financie použijú na nákup dreveného obkladu, oplechovanie strechy a prípravkov na ošetrenie dreva a betónovej dosky.

Korzo Zálesie – malý amfiteáter

V rámci projektu chcú vybudovať malý amfiteáter. Cieľom viacročnej aktivity obce a miestnych nadšencov je vytvoriť rekreačné zázemie pre obyvateľov. Do priestoru pribudne svojpomocne vybudovaný nový objekt – Záleský maják – s vyhliadkou a školou na vode, ohnisko, dva altánky na oddych a ekologická multifunkčná autobusová zastávka. Po dobudovaní bude priestor slúžiť na kotvenie a zapožičanie lodí, oddych, na osvieženie turistom, cyklistom, účastníkom splavov. Drevený dubový amfiteáter, ktorý chcú predkladatelia projektu vybudovať, zatraktívni priestor aj pre najmladšiu generáciu. Súčasťou bude aj detská preliezačka.

Poznaj rodiča, spoznaj suseda

Zámerom projektu je vybudovať nielen doteraz zanedbané vonkajšie priestory, ale aj vzťahy medzi deťmi a rodičmi zo školy Felix a okolitými obyvateľmi Petržalky. Niekoľko rokov chátrajúca budova a jej záhrada sa má šancu premeniť na miesto, kde budú mať nielen deti a ich rodičia, ale aj okolití obyvatelia možnosť realizovať bezpečné pohybové a oddychové aktivity. Priestory budú slúžiť tak škole, ako aj deťom a seniorom z jej okolia. Stanú sa tak miestom stretávania viacerých generácií, čo je v dnešnej dobe prínosom pre všetkých.

Komunitné recyklačné centrum

Cieľom projektu je vytvorenie komunitného recyklačného centra, kde bude môcť ktokoľvek priniesť svoj vlastný plastový odpad, zrecyklovať ho a vyrobiť z neho niečo nové, prospešné, čo môže naďalej slúžiť ľudom. Obmedzí sa tým množstvo plastového odpadu, ktorý sa denne vyhadzuje a ktorý v horšom prípade skončí v spaľovni. Okrem tejto technickej stránky projektu sa chcú jeho predkladatelia zamerať na osvetu v otázke zníženia znečisťovania planéty plastovým odpadom. Plánujú organizovať rôzne podujatia, prednášky, workshopy na zvýšenie povedomia o problematike s recykláciou plastov.

Family park

Family park chcú vytvoriť v bratislavskej Trnávke, ktorá je známa prílevom mladých rodín. Cieľom je vytvoriť pekný a podnetný priestor pre deti, ktoré sem pritiahnu svojich rodičov. Neformálne stretávanie sa na ihrisku, ale aj organizované aktivity vytvoria priestor pre rodičov na nadväzovanie nových priateľstiev v komunite. Rodičia aj deti budú aktívne zapojení do vytvárania tohto priestoru pri brigádach. Deťom chcú vytvoriť atypické ihrisko plné nových prvkov ako sú lezecká stena, vyvýšené hranty s pieskom a hracie prvky, ktoré primárne rozvíjajú ich silu, obratnosť a celkovú fyzickú zdatnosť.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM