Správy Samospráva

Ktoré projekty podporí krajská samospráva? Do hlasovania sa môžete zapojiť aj vy

Predložené projekty zahŕňajú všetky oblasti komunitného života, či už na podporu mládeže, športu, kultúry, vzdelávania alebo voľnočasových aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Ktoré projekty podporí krajská samospráva? Do hlasovania sa môžete zapojiť aj vy
Zdroj: komunitnegranty.sk

Obyvatelia Bratislavského kraja môžu od štvrtka do 27. augusta rozhodovať o tom, ktoré projekty podporí krajská samospráva v rámci participatívneho rozpočtu. Vyberať si môžu zo 135 projektov, ktoré sa uchádzajú o hlasy verejnosti.

Šport, kultúra aj voľný čas

O dotáciu prejavilo záujem 150 žiadateľov. Komisia, zložená z predsedov poslaneckých klubov BSK a zamestnancov Úradu BSK, odporučila do záverečného hlasovania verejnosti 135 z nich. „Predložené projekty zahŕňajú všetky oblasti komunitného života, či už na podporu mládeže, športu, kultúry, vzdelávania alebo voľnočasových aktivít,“ informoval predseda BSK Juraj Droba.

Obyvatelia si môžu zvoliť projekt, ktorý podporia svojím hlasom na webstránke www.rozhodni-bsk.sk. Hlasujúci si najprv zvolí okres a v rámci neho projekt, ktorý chce podporiť. Hlasovať je možné len raz. Výsledky budú známe koncom augusta a zverejnené na už spomínanej webstránke. Úspešní žiadatelia s najvyšším počtom hlasov budú mať čas na realizáciu projektu do konca roka 2018.

Premiéra v BSK

V participatívnom rozpočte alokoval kraj 250-tisíc eur. Na jeden projekt bolo možné žiadať maximálne 5-tisíc eur. O dotáciu mohli požiadať mestá, obce i mestské časti v rámci Bratislavského kraja. Oprávneným žiadateľom sú tiež ďalšie právnické osoby, ktorých kraj nie je zriaďovateľom, teda napríklad občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie, registrované cirkvi či obchodné spoločnosti.

Žiadosti môžu podávať aj organizácie v pôsobnosti miest a obcí, napríklad materské a základné školy a takisto aj fyzické osoby – podnikatelia so sídlom v Bratislavskom kraji. V BSK má participatívny rozpočet v tomto roku premiéru. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o participatívnom rozpočte schválili poslanci kraja v apríli.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM