Rôzne

Riešenie dopravnej katastrofy v meste? Pred cintorínom Vrakuňa vznikne záchytné parkovisko

Hlavné mesto malo už pred viac ako rokom rekonštruovať parkovisko pred cintorínom Vrakuňa. Plány sa však zmenili.

Ilustračný obrázok k článku Riešenie dopravnej katastrofy v meste? Pred cintorínom Vrakuňa vznikne záchytné parkovisko
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Vari niet človeka, ktorý prešiel parkoviskom pri cintoríne Vrakuňa a nezanadával si na jeho žalostný stav a kopu dier v betóne. Mesto sa ešte v roku 2015 chystalo parkovisko opraviť. Zdá sa však, že za celkom iným účelom ako pre parkovanie ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť hroby svojich blízkych. Hlavné mesto totiž spomínaný parkovací priestor zaradilo do plánov na výstavbu záchytných parkovísk v Bratislave.

Navrhujú 32 parkovacích lokalít

„Súčasťou parkovacej politiky mesta je nielen regulácia parkovania, ale aj preferencia verejnej dopravy, podpora pešej a cyklistickej dopravy a vybudovanie záchytných parkovísk na okraji mesta s možnosťou prestupu na MHD s cieľom odbremenenia vnútorného územia mesta od individuálnej automobilovej dopravy,“ informuje hlavné mesto na svojej webovej stránke.

Za účelom komplexného zmapovania možných lokalít pre vybudovanie záchytných parkovísk obstaralo Hlavné mesto SR Bratislava ešte začiatkom tohto roka Vyhľadávaciu štúdiu možnosti realizácie záchytných parkovísk a parkovacích domov v Bratislave.

Celkovo je navrhovaných 32 lokalít záchytných parkovísk. Medzi nimi je aj parkovisko pri cintoríne Vrakuňa. Návrhy jednotlivých lokalít záchytných parkovísk by mali byť prediskutované s mestskými časťami, odbornými komisiami mestského zastupiteľstva, ako aj odbornou verejnosťou.

Miesta aj pre návštevníkov cintorína

Vo Vyhľadávacej štúdii možností realizácie záchytných parkovísk a parkovacích domov v Bratislave sa o plánovanom záchytnom parkovisku pri cintoríne Vrakuňa píše: „Lokalita sa nachádza v nástupnom priestore cintorína vo Vrakuni na ploche dnešného parkoviska. Zaradenie územia medzi potenciálne plochy pre zriadenie záchytných parkovísk vyplýva z aktuálneho zámeru na rekonštrukciu existujúceho parkoviska a jeho využitie ako záchytného parkoviska pre návštevníkov prichádzajúcich do mesta v smere z Vrakune a Podunajských Biskupíc.“

Dopravné napojenie lokality je zabezpečené z Popradskej ulice, rovnako ako aj obsluha verejnou dopravou. Pre efektívne fungovanie záchytného parkoviska by malo byť zabezpečené vytvorenie vyhradeného koridoru pre verejnú dopravu do centra mesta ako aj ponechanie dostatočného počtu parkovacích miest pre návštevníkov cintorína.

Podľa územného plánu je územie určené pre rozvoj obchodu, výrobných a nevýrobných služieb a vyhradenú zeleň. Limitom využitia plochy je jeho poloha v ochrannom pásme cintorína, preto sa na tomto mieste s parkovacím domom nepočíta.

Cintorín Vrakuňa (záchytné parkoviská)
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM