Eliška Šándorová Rôzne

Rieka, ktorá spája i rozdeľuje: Vo vlnách Dunaja našiel smrť biskup i významný politik

Druhá najdlhšia európska rieka zabíjala pri povodniach i tragických nehodách, niektorí sa do jej vôd vrhli „dobrovoľne“. Kto sú prominentné obete Dunaja?

Ilustračný obrázok k článku Rieka, ktorá spája i rozdeľuje: Vo vlnách Dunaja našiel smrť biskup i významný politik
Zdroj: Dnes24.sk

Najdlhšia rieka Európskej únie, ktorej tok má takmer 2 860 kilometrov, vyvoláva obdiv, zlosť i smútok. Kocháme sa ňou pri pohľade z brehu či výletnej lode. Zatracujeme ju pri povodniach a nešťastiach, keď zomierajú ľudia.

Naposledy sa Dunaj skloňoval v súvislosti s tragickým úmrtím rešpektovaného ekonóma Martina Filka, ktorého na Veľkonočný pondelok strhol prúd po tom, čo sa prevrátil na rieke s kamarátom v kanoe. Kamarát sa zachránil, tridsaťpäťročný šéf Inštitútu finančnej politiky skonal vo vodách Dunaja.

Čítajte tiež: Počas výcviku hasičov z Dunaja vytiahli mŕtvolu. Telo patrí Martinovi Filkovi

Bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej a viacerých ministrov nie je jedinou verejne známou obeťou európskeho veľtoku. Kto ďalší našiel smrť v Dunaji?

Tajomná legenda

Telo Martina Filka objavili pred pár dňami v Dunaji pri obci Dobrohošť, ktorá leží neďaleko Vojky nad Dunajom. Paradoxne, história jednej z najstarších obcí na Žitnom ostrove sa podľa legendy spája s prvým uhorským kráľom Štefanom. Názov obce údajne pochádza z jeho pohanského mena Vajk. Podľa legendy kráľ s rád poľoval v lesoch pri Dunaji. Počas jednej poľovačky sa takmer utopil. Zachránili ho miestni obyvatelia, ktorým sa kráľ zavďačil tým, že im daroval okolité územie.

Mučenícka smrť

S Dunajom sa spája i mučenícka smrť biskupa Gellérta, známeho ako Svätý Gerard. Benediktína pôvodom z Benátok zabili povstalci pohana Vathu v roku 1046, keď šiel privítať dvojicu kráľovičov vracajúcich sa z Kyjevskej Rusi. Budúceho patróna Budapešti priviazali k vozu a vrhli z kopca do Dunaja. Keďže po páde ešte žil, rozrazili mu hlavu o kameň a hruď prebodli kopijou. Na počesť Svätého Gerarda pomenovali kopec na pravom brehu Dunaja, ktorý nesie názov Gellért-hegy.

Záhadný skon Schelingera

Dunaj sa stal osudným aj českému spevákovi Jiřímu Schelingerovi, ktorého najväčšie hity Holubí dům, Šípková Ruženka či Což takhle dát si špenát poznajú mnohé generácie. A prečo záhada? Trinásteho apríla 1981 za doteraz nevyjasnených okolností skočil umelec z bratislavského Starého mosta do Dunaja.

Otestujte sa: Od Čierneho lesa do Čierneho mora. Čo viete o Dunaji?

Špekulovalo sa o samovražde i vražde, za ktorou mala stáť komunistická tajná polícia ŠtB. Jeho manželka prišla s teóriou drog, spevák údajne holdoval marihuane. Fakt, že jeho telo neidentifikoval nik z rodiny ani známych, viedlo niektorých fanúšikov k domnienke, že skok prežil a užíva si niekde v ústraní. Jeho brat dodnes verí, a vždy verejne tvrdil, že Jiří nezomrel. Po rokoch sa pokúšal nájsť svedkov i vyšetrovateľov tragédie. Bolo to márne, hlavný vyšetrovateľ bol už nebohý a spisy skartované.

Kaddáfiho minister

V apríli 2012 vyplavil Dunaj na viedenskom úseku telo líbyjského exministra ropného priemyslu. Šukrí Ghánim, svojho času prominentný predstaviteľ režimu plukovníka Muammara Kaddáfího, sa vraj utopil po tom, čo ho postihla srdcová príhoda a spadol do vody.

Vlny Dunaja “priťahujú“ aj samovrahov. V Bratislave došlo v predchádzajúcich rokoch k mnohým pokusom, žiaľ aj dokonaným. Stačí zaloviť v histórii. V marci 2014 hľadali hasiči telo muža, ktorý skočil z mosta Lafranconi. O rok neskôr niekto skočil z Mosta SNP, záchranári však nenašli jeho telo. Február 2016 sa stal osudným štyridsaťročnému Čechovi. Cudzinec našiel smrť v našej rieke po skoku z mosta Apollo.

Čítajte tiež: Muž v Dunaji svoj zápas o život prehral

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM