Anabela Mikušiaková Samospráva

Revitalizácia Židovskej ulice je v plnom prúde

Bratislavské Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice už v apríli. Čaká ju pamätná tabuľa, pôvodné popisné čísla domov a nová dlažba. Zo Židovskej ulice by sa mala stať pešia zóna.

Ilustračný obrázok k článku Revitalizácia Židovskej ulice je v plnom prúde
Foto: Anabela Mikušiaková

Bratislavské Staré Mesto revitalizuje územie od križovania Židovskej a Kapucínskej ulice až po Zámocké schody. Momentálne je celá ulica rozkopaná a neprístupná. Proti vstupu na ulicu ju chránia záterasy, ktoré informujú o obmedzeniach až do 30. mája.

Práve prebieha prvá fáza, počas ktorej sa vymení povrch kamennej dlažby Mikulášskej a Židovskej ulice. Zároveň sa vybuduje veľkoplošná dlažba v časti pešej zóny. Tá je vymedzená križovaním Židovskej a Mikulášskej ulice až po dom U dobrého pastiera. Mestská časť na túto etapu zatiaľ vyčlenila približne 300-tisíc eur, ktoré získala na zastrešenie aktivít v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade Európy. Ukončenie prác sa odhaduje na koniec júna.

Cieľom samosprávy je prezentovať pôvodné historické a kultúrne hodnoty mesta, medzi ktoré Židovská ulica podľa nej jednoznačne patrí. Je totiž presvedčená, že po mimoriadne necitlivých zásahoch v súvislosti s budovaním Mosta SNP (v minulosti Nový most) to spoločnosť tejto ulici dlhuje.

Prečítajte si tiež: Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna

Vízia a stratégia revitalizácie je podchytená koncepčným materiálom s pracovným názvom Staromestská zóna kultúry. „Priestor vymedzený ulicami Ventúrska – Kapitulská – Židovská je výnimočným miestom. Má silný potenciál vytvoriť protiváhu čisto konzumného spôsobu života ponukou kultúrno – spoločenských a vzdelanostných aktivít, ktoré v kombinácii s poznávaním histórie a umenia môžu vytvoriť mimoriadne atraktívny priestor pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy,“ zdôraznil staromestský vicestarosta Ľubomír Boháč.

Prečítajte si aj: Ako sa menila tvár Židovskej ulice? Minulosť Židov už na ulici veľa nepripomína

Židovská ulica - aktuálne
4
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM