KAW Rôzne Správy

RETRO FOTO: Osvieženie medzi panelákmi. Niektoré kúpaliská lákajú už od polovice minulého storočia

Viaceré bratislavské kúpaliská postavili už v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Neraz však museli prejsť obnovou, aby mohli slúžiť aj v súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku RETRO FOTO: Osvieženie medzi panelákmi. Niektoré kúpaliská lákajú už od polovice minulého storočia
11
Galéria
Zdroj: TASR

Kúpalisko Delfín

Ružinovské kúpalisko Delfín vzniklo na rozhraní sídlisk Miletičova a Ružová dolina v 50. rokoch minulého storočia. Pôvodný areál kúpaliska vyrástol medzi panelákmi v roku 1957. Tvoril ho bazén a jednopodlažná budova rozdelená na zázemie kúpaliska a reštauračnú časť. Neskôr bol projekt prepracovaný a areál prestavaný do dnešnej podoby.

V roku 1966 patril Delfín k architektonicky najzaujímavejším a službami najkomplexnejším kúpaliskám v Bratislave. V lete sa tam naraz zmestilo až 1500 ľudí.

Okrem päťdesiat metrového bazéna ponúkal osvieženie aj detský kruhový bazén. V pláne boli aj dve volejbalové ihriská.

Budovu kúpaliska tvorili dve terasy, v interiéri bola reštaurácia s bufetom, očistné kúpele, výcvikový bazén, sauna, šatne a zázemie kúpaliska. Počítalo sa aj so službami pre obyvateľstvo (lekáreň, holič, pedikúra, manikúra, kozmetika, masér). Strecha kúpaliska slúžila ako otvorená terasa.

Letné kúpalisko Lamač

Pôvodné kúpalisko v bratislavskej mestskej časti Lamač vzniklo v roku 1961. Odvtedy však prešlo kúpalisko rôznymi obdobiami. V roku 2002 bolo v dôsledku nevyhovujúceho technického stavu uzatvorené.

O rok neskôr začali pracovať na plánoch jeho rekonštrukcie a modernizácie. Samotné stavebné a rekonštrukčné práce však začali až v júli 2006 a ukončené boli v septembri 2007. Kúpalisko Lamač je dnes navštevovaným rekreačno-športovým miestom nielen pre Lamačanov.

Kúpalisko Mičurin

Kúpalisko na Búdkovej ulici v Bratislave zvané Mičurin bolo postavené koncom 50. rokov minulého storočia. Na Mičurine sa v minulosti kúpali pionieri z tábora, ktorý sa v tomto areáli kedysi nachádzal. Kúpalisko spočiatku nebolo určené pre širokú verejnosť.

Až v roku 2003 bol Mičurin zrekonštruovaný Slovenským inštitútom mládeže IUVENTA a sprístupnený verejnosti.

Bazén potom v roku 2015 pre zlý stav a zosuv pôdy priamo nad ním zatvorili. Návštevníkov znova privítal v lete v roku 2017 po dôkladnej obnove. A okúpať sa tam môžete aj tento rok.

Kúpalisko Delfín kedysi a kúpalisko Mičurin
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM