Rastislav Búgel Správy

Reportéri odhalili NELEGÁLNU ambulanciu! Ordinovali v nej zubári z Ukrajiny a Arménska

Reportérom sa podarilo odhaliť nelegálnu zubnú ambulanciu. Pri pohľade na rodinný dom by ste nepovedali, čo sa v ňom ukrýva. Prípadom sa už zaoberajú úrady.

Ilustračný obrázok k článku Reportéri odhalili NELEGÁLNU ambulanciu! Ordinovali v nej zubári z Ukrajiny a Arménska
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Otvorenie stomatologickej ambulancie nie je nič jednoduché. Na zubára čaká vybavovanie množstva povolení a registrácií. Reportéri RTVS však odhalili nelegálnu zubnú ordináciu, v ktorej si zo zákona ťažkú hlavu nerobili!

Ilegálna ambulancia sa nachádzala v nenápadnom rodinnom dome v bratislavskom Starom meste. Pôsobili v nej zubári z Arménska a Ukrajiny bez potrebných papierov.

Nenápadný dom

Podľa portálu spravy.rtvs.sk nič nenasvedčovalo, že sa v dome majú nachádzať zubné ordinácie. Na dverách nebolo žiadne označenie a ani mená lekárov. Reportérov privítala Ukrajinka, ktorá sa predstavila ako Oľga. „Podľa nej v ordinácii nepôsobí sama, ale s doktorom. Volá sa Hovik Nazaretyan a pochádza z Arménska,“ píše portál, podľa ktorého zubárka nechcela prezradiť priezvisko.

V hľadáčiku úradov

Na podnet RTVS sa prípadom zaoberajú kompetentné orgány. „Robíme výskumnú činnosť v rámci našej organizácie a osoby navštevovali tieto ambulancie. Lekári im robili výkony zdravotnej chirurgie, záchovnej stomatológie, protetiky a aj detskej stomatológie,“ povedala pre server predsedníčka Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív Dana Gaálová.

Podľa zverejnených informácií sa mená, ktoré lekári uvádzali, nenachádzali v žiadnych verejných registroch. Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že týmto osobám nebol vydaný kód poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Chýbajúce povolenia

Podobne to vidí aj Slovenská komora zubných lekárov. Zdravotnícky pracovník môže vykonávať povolanie len vtedy, keď je registrovaný v príslušnej profesijnej komore. „Tieto osoby nemajú registráciu, čiže by nemali vykonávať povolanie zubného lekára,“ povedal prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Aby ste si mohli otvoriť ambulanciu, priestory vám musia schváliť hygienici a povolenie napokon vydá samosprávny kraj. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava na danej adrese nebolo vydané žiadne rozhodnutie na prevádzku stomatologickej ambulancie. Žiadosti o vydanie povolení v tomto prípade neeviduje ani Bratislavský samosprávny kraj.

"Momentálne zaznamenávame takýchto prípadov rádovo v desiatkach. V porovnaní s minulými rokmi je toho približne tri- až štyrikrát viac. Možno to súvisí so situáciou na Ukrajine, keď migrácia lekárov a peripetie s uznávaním praxe a dokumentov je zdĺhavé a mnohí nechcú čakať,“ povedal hlavný odborník MZ SR pre čeľustnú ortopédiu Andrej Thurzo.

Fotky vymazal

Na základne podnetu bol na danej adrese vykonaný štátny dozor, ktorý prevádzku nelegálnej ambulancie potvrdil. "Bude začaté správne konanie vo veci uloženia pokuty,“ povedala pre portál hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

Dana Gaálová potvrdila, že priamo v ambulancii mali pacienti platiť v hotovosti bez toho, aby dostali príjmový pokladničný doklad. „Doktor Nazaretyan počas našej návštevy trval na tom, že on žiadne zubné zákroky na Slovensku nikdy nevykonával. Na sociálnej sieti mali fotky zákrokov, ktoré robili. Okamžite po rozhovore s nimi fotky zo sociálnej siete zmizli. Opakovane sme sa pokúsili telefonicky kontaktovať aj zubárku Oľgu, no nedvihla nám telefón,“ píše server spravy.rtvs.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo financií SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM