Kultúra

Remeselníci pripravujú útok na Bratislavu. Dni majstrov pripomenú naše tradície

Ľudové remeslá opäť ovládnu Bratislavu. Budúci víkend sa predstaví viac ako stovka remeselníkov.

Ilustračný obrázok k článku Remeselníci pripravujú útok na Bratislavu. Dni majstrov pripomenú naše tradície
Zdroj: Dnes24.sk

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) pripravuje svoj tradičný festival v centre Bratislavy. 24. ročník Dní majstrov ÚĽUV sa uskutoční počas víkendu 6. a 7. septembra vo viacerých priestoroch ako súčasť programu Kultúrneho leta.

„Jedinečný open-air festival prináša do hlavného mesta ľudovú kultúru a remeslá zo všetkých regiónov Slovenska. Poukazuje na kultúrnu pestrosť krajiny, zvykoslovie, kvalitu ľudových umeleckých výrobkov, krásu ľudových krojov, hudbu, spev a tanec. V siedmich zónach Starého Mesta návštevníci uvidia viac ako 100 remeselníkov predvádzajúcich svoje remeslo. Budú tam aj tvorivé dielne pre deti a dospelých, škola tanca, vystúpenia umeleckých kolektívov a sólistov, detská zóna s dreveným kolotočom na ručný pohon, módna prehliadka, slovenský autorský remeselný dizajn i kvalitná slovenská gastronómia,“ uviedla pre TASR Jana Melicherčíková z ÚĽUV.

Vrcholom festivalu bude podľa nej slávnostné odovzdanie ocenenia Majster ľudovej umeleckej výroby za rok 2014. ÚĽUV ho udeľuje od roku 1959 a doteraz ho získalo 393 remeselníkov. Od tohto ročníka uvedený titul bude s ÚĽUV udeľovať aj Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Každý rok sa na festivale upriami pozornosť na vybrané remeslo. Tentoraz to bude tkáčstvo a Primaciálne námestie bude zaplnené krosnami. Tkáči a tkáčky z celého Slovenska tam ukážu, ako sa kedysi vyrábali koberce, obrusy či tkalo plátno na oblečenie. Záujemcovia z radov verejnosti si to budú môcť aj vyskúšať.

Podujatie je organizované pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a starostky bratislavského Starého Mesta Tatiany Rosovej v spolupráci s MK SR, Magistrátom Bratislavy, Starým Mestom, Múzeom mesta Bratislava, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a s podporou Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM