KAW Rôzne Správy

RELAX pre dospelých a raj pre deti: Poznáte nádhernú ZÁHRADU pri Horskom parku?

Minulý rok v júni slávnostne otvorili Prϋger-Wallnerovu záhradu. Ak ste ju ešte nestihli navštíviť, je načase napraviť to. SKvelo sa tam oddychuje aj v lete.

Ilustračný obrázok k článku RELAX pre dospelých a raj pre deti: Poznáte nádhernú ZÁHRADU pri Horskom parku?
9
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Ak sa chcete schladiť počas horúcich letných dní či zobrať deti vyšantiť sa na ihrisko, Prϋger-Wallnerova záhrada je na to ako stvorená.

Oddych a hry v tieni stromov

Príjemný park plný stromov a všakovakých rastlín sa rozprestiera na 2,5 hektároch v blízkosti Horského parku, pri Havlíčkovej a Nekrasovovej ulici.

Dostanete sa do nej dvomi bránami – od krčmy Funus aj v smere od horárne o kúsok nižšie. Záhrada v júni pred rokom rozšírila obľúbenú lokalitu Korzo Horský park. Zaujímavosťou je, že pri revitalizácii prírodného areálu sa prihliadalo na zachovanie biotopu mokradí, ponad ktoré sa môžete prejsť po drevených lávkach. Počas roka, odkedy je Prügerka otvorená, pribudla aj komunitná záhrada.

V Prϋger-Wallnerovej záhrade sa konajú aj rôzne kultúrne a komunitné podujatia.

Určite ich neprehliadnete, ak budete sledovať stránku hlavného mesta.

História Prügerky

Záhrada vznikla na konci 19. storočia, keď si Prüger-Wallnerovci pos­tavili vilu na severnom konci Havlíčkovej ulice. Členitý terén v okolí domu upravili ako okrasnú záhradu v prírodno-krajinárskom štýle, zvyšná časť pozemku slúžila ako úžitkový pozemok. 

Po 2. svetovej vojne záhrada postupne pustla. Okrasná časť kvôli výstavbe domov takmer celá zanikla, úžitková časť bola rozparcelovaná na menšie parcely.

Z pôvodných záhradných úprav sa nezachovalo takmer nič, okrem zopár mohutných stromov, zvyškov schodiska, skleníkov a budovy kotolne. 

Záhrada bola niekoľko desaťročí bez údržby, až kým hlavné mesto nezačalo s jej revitalizáciou. Slávnostne otvorená bola v júni minulého roka (2021).

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM