Maros Palesch Rôzne

Rekonštrukčné práce na moste v Malackách finišujú

Oprava železničného nadjazdu v Malackách pokračuje podľa harmonogramu, práce by mali byť ukončené pár dní pred koncom októbra.

„Malačania aj obyvatelia z celého okolia a Záhoria budú mať k dispozícii most, ktorý sa len tak ľahko nepokazí a nebudú ho musieť znovu otvárať. Som veľmi rád, že sme k tomu v spolupráci s mestom pristúpili tak profesionálne a stíhame túto prácu,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo počas dnešného kontrolného dňa na moste. Podľa primátora Malaciek Jozefa Ondrejku je dopravná situácia v meste veľmi zlá, preto sa tešia, že most bude otvorený načas.

Na moste boli odstránené všetky nedostatky, ktoré sa na úseku nachádzali. Najzávažnejšie boli porušené dva mostné dilatačné závery a záverný múrik. „Museli sme ísť až do konštrukcie. Odišla výstuž, musela sa vlepovať nová, urobiť podkladné vrstvy. Ďalším problémom bola izolácia, ktorá bola položená iba po okraji vozovky, nebola vytvorená vaňa,“ priblížil mostný technik Ivan Spusta zo spoločnosti Regionálne cesty Bratislava. Nanovo sa teda vytvorila vaňová hydroizolácia, vymieňali sa mostné závery a všetky odvodňovače, ktoré boli zhrdzavené a nefunkčné. V dolnom úseku mosta v súčasnosti pokladajú betónovú povrchovú vrstvu, ktorá lepšie odoláva náporu najmä nákladných áut. Životnosť betónu je podľa župana Freša až päť násobne dlhšia ako asfaltu. A práve v tomto úseku mosta je veľká frekvencia áut, pretože tu zastavujú do križovatky na semafore. Ostatná časť mosta bude pokrytá asfaltom.

Železničný nadjazd bol už dlhší čas v havarijnom stave. Ten spôsobila zatekajúca voda, pre ktorú skolabovala 30-ročná izolácia a rozpadol sa asfalt. Izolácia proti vode a vlhkosti sa preto museli urobiť nanovo. Náklady na opravu nadjazdu, ktorý je v správe BSK, sú rozpočtované na 600-tisíc €. „Do rozpočtu sa zmestíme a to, čo sme ušetrili, dávame naspäť občanom, že majú dojazd kvalitný – betónový,“ dodal Frešo.

Frešo hovoril s Ondrejkom aj o tom, že v budúcnosti sa chcú zamerať na celý kraj, viaceré cesty či mostné telesá v regióne chcú riešiť systematicky a komplexne. „To je dôvod, prečo pozývame aj našich poslancov. Som presvedčený, že ak budeme konať v tejto veci tak, že budeme v súlade s poslaneckým zborom, poslanci priamo volení tomu budú rozumieť, peniaze sa nájdu,“ uviedol župan.

Zdroj: BSK

MALACKY_MOST
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM