Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý muž na mesiaci. Spomienkou i hudobne

Uplynulo už 44 rokov, čo sa ľudská noha dostala na povrch Mesiaca. Je to malý krok pre človeka, ale veľký pre ľudstvo, hovoril vtedy o 3.56 h Američan Neil Armstrong, prvý človek, ktorému sa niečo také podarilo.

Leto sa opäť ukazuje

Ako informuje Slovenský meteorologický ústav, oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad strednou Európou bude slabnúť. Vo štvrtok počítajme s malou či prechodne zväčšenou oblačnosťou, za západe sa v popoludňajších hodinách vyskytnú prehánky a ojedinele aj búrky.

Denné teplotné maximá sú v rozmedzí 24 až 29 stupňov, na Orave, Liptove a na Spiši sa predpokladá 21 stupňov, na horách vo výške 1500 m zasa 13. Zafúka premenlivý, na východe miestami severný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Oslavuje Daniel

Starozákonné meno hebrejského pôvodu (Boh je sudca) je v našich končinách pomerne rozšírené. Jeho nositelia v spoločnosti iných ľudí žiaria, sú priateľskí, láskaví, ale aj pomerne zasnení. Na druhej strane si ale od ľudí zachovávajú istý odstup, neotvárajú sa príliš, svoje problémy si nechávajú pre seba. Danovia sú navyše zásadoví, stanovené životné pravidlá len tak nemenia.

Zo známych osobností sú tu slovenský básnik, prozaik, dramatik, scenárista, textár a autor literatúry pre deti a mládež Daniel Hevier, politik zo strany NOVA Daniel Lipšic, český spevák Daniel Landa, ale aj Daniel Craig, britský herec, ktorý stvárnil Jamesa Bonda.

Obráťme sa v čase

V roku 1880 sa narodil politik, vedec-astronóm, vojak, generál francúzskej armády podieľajúci sa na vzniku Československa Milan Rastislav Štefánik. 1899 je pre zmenu prvým dňom v živote amerického spisovateľa a predstaviteľa stratenej generácie Ernesta Hemingwaya, ktorý sa preslávil dielami Starec a more, Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu. V 1939 schválil slovenský snem prvú ústavu. Jej prijatím sa zavŕšila etapa vytvárania a stabilizácie samostatného štátu. 1960 – prvou ženou vo funkcii predsedníčky vlády sa stala Sirimávo Bandáranájaková a to na Srí Lanke. V roku 1993 premenovali Letisko Ivanka pri Dunaji na Letisko Milana Rastislava Štefánika.

Tento deň v 2008 zatkli v Srbsku hľadaného bosniansko-srbského vojnového zločinca Radovana Karadžiča. V 2013 sa skvelý slovenský cyklista Peter Sagan tešil na Tour de France z obhajoby zeleného dresu, ktorý patrí najlepšiemu pretekárovi bodovacej súťaže. Tento úspech je o to cennejší, že šlo o jubilejný stý ročník najprestížnejších cyklistických pretekov sveta.

REM – Man On The Moon

Keďže je to dnes o pripomenutí si prvého človeka na Mesiaci, legendárna pieseň od americkej rokovej kapely R.E.M. s názvom Man On The Moon.

R.E.M. - Man On the Moon
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM