Kultúra

Rakúsky výtvarník vystavuje po prvýkrát na Slovensku

Galériu Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave zaplnil svojimi dielami Georg Planer. Je to prvá výstava tohto rakúskeho umelca na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Rakúsky výtvarník vystavuje po prvýkrát na Slovensku
Zdroj: internet

Výstava je zároveň posledná otvorená v rámci medzinárodného projektu Socha a objekt XXI., nad ktorým prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

„Ako sochára ma nezaujíma tradičná figuratívna socha. Zaujíma ma vnútrajšok horniny, jeho metamorfóza kedysi dávno tekutá a znova stuhnutá. Vyjadrujem tým v kameni ukrytú energiu, je tam pre mňa sumár pôsobiacich prírodných živlov,“ povedal autor na otvorení výstavy za prítomnosti rakúskeho veľvyslanca na Slovensku Helfrieda Carla.

„Vnímam ich podobne ako vrásnenie pohorí: subtílne obrúsené a vyleštené priečne osi, výklenky, plochy, výbežky a hrany sú v protiklade s prirodzenými plochami lomu horniny. Kameň je hmota a energia. Cez rovnakú optiku vidím aj moje maľované obrazy, ktoré charakterizuje nehostinnosť vysokých hôr,“ dodal Planer.

Kamene skrývajú príbeh

V strede galérie je uložených desať objektov z mramoru, žuly a iného, aj v Európe veľmi zriedkavého zeleného kameňa. Niektoré sú takmer dvojmetrové, majú geometrické aj nepravidelné tvary, rôznu povrchovú i vnútornú štruktúru. Vraj každý kameň skrýva svoj dávny živelný príbeh, ktorý pokračuje, odkedy ho pri častých horských potulkách našiel a opracoval do výstavnej podoby.

Výstava, ktorá potrvá do 21. augusta, skompletizovala všetky expozície spomínaného tradičného letného projektu, na ktorom prezentuje tvorbu vyše 50 sochárov z 11 krajín sveta.

Čítajte aj: V centre Bratislavy vyrástli niekoľkometrové sochárske objekty

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM