Rôzne

Rakúsky Hainburg má slovenského poslanca a viac ako tisícku Slovákov

Rakúske prihraničné mestečko Hainburg má 6106 obyvateľov, z ktorých je takmer pätina Slovákov. V tamojšom mestskom zastupiteľstve je už aj jeden slovenský poslanec. Rastislava Pavlíka zvolili v komunálnych voľbách v roku 2015.

Ilustračný obrázok k článku Rakúsky Hainburg má slovenského poslanca a viac ako tisícku Slovákov
Zdroj: Dnes24.sk

„V Hainburgu máme čulý spoločenský život, je tu veľa kultúrnych a iných podujatí. Väčšinou sa však v nich angažujú Rakúšania, Slováci sú viac pasívni, čo sa snažím zmeniť,“ povedal Pavlík s tým, že postupne sa do aktivít v meste začínajú zapájať aj noví obyvatelia, ktorí sa sem prisťahovali zo Slovenska.

S domácimi Rakúšanmi vychádzajú väčšinou dobre. „Čiastočne tu svoje zohrávajú historické skúsenosti najmä starších ľudí, ktorí boli po vojne vysťahovaní zo Slovenska ako napríklad karpatskí Nemci, tí s tým asi majú problém, lebo po otvorení hraníc dodnes neboli na Slovensku.“

Pavlík však doplnil, že iné je to už u mladšej generácie rakúskych obyvateľov. „Ich deti už majú otvorený pohľad na Slovensko, okrem toho existujú projekty, ktoré sa snažia odstrániť bariéry medzi obyvateľmi. Slováci, ktorí žijú v Hainburgu už dlhšie, majú výborné vzťahy s domácimi a to je dobrý vzor aj pre ďalších,“ uzavrel Pavlík.

Prečítajte si aj: Tretina obyvateľov rakúskeho Wolfstahlu sú Slováci. Ako vychádzajú s miestnymi?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM