Aktualizované Rôzne Správy

Rakúsko sprísňuje opatrenia, skracuje aj platnosť očkovacieho preukazu

V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 11 398 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Naši susedia sprísňujú opatrenia v krajine.

Ilustračný obrázok k článku Rakúsko sprísňuje opatrenia, skracuje aj platnosť očkovacieho preukazu
Zdroj: TASR/AP

V Rakúsku bol výrazne prekonaný predchádzajúci rekord z minulej soboty, keď v krajine zaznamenali 9943 infikovaných. V krajine hlásili i 23 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala v stredu agentúra APA.

V nemocniciach je s covidom hospitalizovaných 2237 pacientov (nárast o 85), na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 413 osôb – za 24 hodín sa ich počet zvýšil o desať.

Sprísňujú opatrenia

Rakúsko sprísňuje opatrenia, v krajine zaviedlo pravidlo 2G (potvrdenie o očkovaní a o prekonaní ochorenia COVID-19). Pri vstupe do krajiny naďalej platí pravidlo 3G, keď sa možno preukázať aj negatívnym testom.

Zmeny platia od 8. novembra a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o nich informuje na webe.

Dočasne sa do 6. decembra bude uznávať aj potvrdenie o prvej dávke očkovania spolu s PCR testom.

Skracuje sa tiež platnosť očkovacieho preukazu. „Zelený COVID pas platí po druhej dávke vakcíny už iba deväť (namiesto 12) mesiacov a potom sa vyžaduje tretia dávka,“ priblížil rezort. Zaočkovanie jednou dávkou Johnson & Johnson platí len do 3. januára 2022.

Len očkovaní

MZVEZ zároveň pripomína, že pravidlo 2G (preukázanie sa potvrdením o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia COVID-19) platí vo všetkých interiérových priestoroch v Rakúsku, akými sú napríklad gastro, kultúrne či voľnočasové prevádzky, zariadenia zdravotníckej opatery alebo podujatia od 25 osôb.

Nové podmienky ovplyvnia aj zimnú turistickú sezónu. „Využívanie vlekov a lanoviek bude prístupné len zaočkovaným a uzdraveným. V prípade, že si permanentku zakúpil nezaočkovaný občan, nie je možné si vyžiadať peniaze späť,“ priblížilo ministerstvo.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM