Rôzne Správy

Rakúske prihraničné obce zmenia čistiareň odpadových vôd. Bratislavská to nebude

Odpadové vody budú obce transportovať do čerpacieho zariadenia pri Intercity-Park Kittsee a odtiaľ cez spoločne vybudované potrubie do čističky v Brucku.

Ilustračný obrázok k článku Rakúske prihraničné obce zmenia čistiareň odpadových vôd. Bratislavská to nebude
7
Galéria
Zdroj: TASR

Rakúske prihraničné obce už od budúceho roka nebudú využívať služby Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) pri odvádzaní odpadových vôd do čističky v Bratislave – Petržalke. Podpísali dohodu so Združením oblastných kanalizácií Bruck/Neusiedl o pripojení sa k veľkej čističke v Brucku an der Leitha.

Potvrdil to starosta Edelstalu Gerald Handig. „Znamená to, že všetko je rozhodnuté, odsúhlasili to obecné rady Bergu, Kittsee, Edelstalu, Wolfsthalu a Pamy,“ uviedol Handig. K dohode s AVBN sa pripojili aj obce Gattendorf a Neudorf, pretože ich spoločná čistička je už zastaraná.

S BVS sa nevedeli dohodnúť

„S BVS sme sa nevedeli dohodnúť na podmienkach novej zmluvy na ďalšie obdobie, preto sme už niekoľko rokov hľadali iné možnosti,“ zdôvodnil v obecných novinách dohodu s AVBN starosta Bergu Georg Hartl. Dôvodom podľa neho neboli len nereálne vysoké cenové očakávania BVS, ale aj neprijateľná špecifikácia zákazky.

Odpadové vody budú obce transportovať do čerpacieho zariadenia pri Intercity-Park Kittsee a odtiaľ cez spoločne vybudované potrubie do čističky v Brucku.

Celkové investičné náklady na tento projekt by mali dosiahnuť približne 16 miliónov eur bez DPH. Obce už majú kľúč, podľa ktorého sa budú na financovaní podieľať. Zatiaľ čo starosta Bergu už teraz vie, že investičné náklady obce budú predstavovať približne 990-tisíc eur, Handig nevie v súčasnosti odhadnúť, aké vysoké budú náklady Edelstalu.

„Vieme však, že cena za odpadovú vodu bude pre obyvateľov podobná, akú teraz platia BVS,“ uviedol Handig, podľa ktorého nie je isté, či sa kanalizačný systém stihne dobudovať do začiatku júla budúceho roka, keď sa končí platnosť zmluvy s BVS.

Čítajte aj: Stanovy BVS sa musia zmeniť, no musí ich zmeniť hlavné mesto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM