Aktualizované Krimi

Rakúska polícia potvrdila 71 obetí utečencov, z toho štyri deti

Obete tvorí 59 mužov, osem žien a dokonca aj štyri deti. Medzi telami sa našiel aj sýrsky cestovný doklad, vyšetrovatelia teda predpokladajú, že pochádzali zo Sýrie. Policajti zadržali aj troch podozrivých prevádzačov.

Ilustračný obrázok k článku Rakúska polícia potvrdila 71 obetí utečencov, z toho štyri deti
Zdroj: TASR

Rakúska polícia v súvislosti s úmrtím desiatok utečencov, ktorých našli vo štvrtok (27.8.) v aute odstavenom na diaľnici A4, dnes oznámila zadržanie troch podozrivých prevádzačov, z nich dvaja boli Bulhari a jeden maďarský občan, na území Maďarska.

Šéf polície v spolkovej krajine Burgenland, kde sa vozidlo nachádzalo, tiež potvrdil nárast počtu obetí na 71.

Podľa aktuálnych údajov, ktoré odzneli na tlačovej konferencii za účasti rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej, obete tvorí 59 mužov a osem žien, ako aj štyri deti – asi dvojročné dievčatko a traja chlapci vo veku deväť až desať rokov.

Prečítajte si aj: KOMENTÁR: Oni nešli do Parndorfu nakupovať. Oni tam šli zomrieť potupnou smrťou v dobytčáku

Prečítajte si aj: K tragickej udalosti pri Parndorfe vznikla spontánna občianska výzva na ľudskosť

Medzi troma prevádzačmi, zadržanými v Maďarsku, je osoba vedená ako držiteľ vozidla. Na dnešnej tlačovej konferencii v rakúskom Eisenstadte o tom informoval šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil.

Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, Doskozil identifikoval ako bulharského občana libanonského pôvodu.

V súvislosti s utečeneckou tragédiou podľa neho zadržali v Maďarsku aj ďalšieho Bulhara a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na „stopu k osobám v pozadí“. Krátkodobo pritom skončilo v rukách maďarskej polície až sedem osôb.

Šéf polície v spolkovej krajine Burgenland, kde vozidlo našli vo štvrtok (27.8.) odstavené na diaľnici vedúcej z Maďarska do Viedne, taktiež potvrdil, že kriminalisti v ňom našli až 71 mŕtvych, čo podstatne prevyšuje pôvodné odhady. Obete tvorí 59 mužov a osem žien, ako aj štyri deti – dievča a traja chlapci vo veku okolo desiatich rokov.

Rakúski vyšetrovatelia našli medzi mŕtvymi sýrsky cestovný doklad, z čoho usudzujú, že skupina mohla pochádzať zo Sýrie.

Príčinu smrti, ktorou bolo zrejme udusenie, zatiaľ oficiálne nepotvrdili, rovnako ako ani dohady o snahe utečencov dostať sa z auta von, čomu podľa médií nasvedčujú stopy vo vnútri.

Podarilo sa zistiť, že auto s utečencami vyrazilo na cestu v stredu (26.8.) ráno z Budapešti. Doskozil potvrdil, že v odstavnom pruhu pri obci Parndorf stálo najmenej 24 hodín.

Ešte predtým vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice, čo majú teraz potvrdiť alebo vyvrátiť súdni lekári.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM