Webnoviny - Rôzne

Radičová:Zdá sa, že zmena je naozaj na dosah

Dobré ráno Slovensko, zdá sa, že zmena je naozaj na dosah, otvorila tlačovú konferenciu po spočítaní 95 percent hlasov v parlamentných voľbách líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová. Strane Smer-SD ako víťazovi volieb zagratulovala.

“Ale nestačí byť víťazom, treba mať potenciál na vládnutie a zostavovanie vlády,” konštatovala.

Občania sa podľa Radičovej vo voľbách rozhodli pre cestu zodpovednosti, ktorá zabezpečí riešenie problémov krajiny. SDKÚ-DS podľa nej má ambíciu naštartovať Slovensko k ekonomickému rastu, zastaviť aroganciu moci, obnoviť dôveru v slušnosť a spravodlivosť. “Je veľmi zodpovedné a ťažké preberať alebo prijať bremeno vlády, keď Slovensko ako mnohé iné krajiny má vážne problémy. A bude treba veľmi ťažké rozhodnutia a opatrenia. A budeme mať veľmi silnú opozíciu, o to zodpovednejšie bude treba prijímať rozhodnutia,” vysvetlila Radičová.

Tesný volebný výsledok nepovažuje za neprekonateľnú prekážku, SDKÚ-DS podľa nej pred ôsmimi rokmi zvládlo takúto situáciu a dokázalo reformovať krajinu. “Pred pár týždňami by nikto nebol veril, že alternatíva je možná. Považujem za krásny ranný zázrak nielen to, že alternatíva je možná, ale že si ju občania vybrali,” zhodnotila.

Radičová dnes plánuje prvé neoficiálne rokovania so stredopravými stranami KDH, SaS a Most-Híd. So všetkými lídrami týchto subjektov už telefonicky komunikovala a prvé ohlasy boli priateľské a ústretové. So Smerom-SD nebude SDKÚ-DS rokovať. “Nevidím jedinú spoločnú tému,” doplnila. Radičová nepredpokladá, že niektorá zo stredopravých strán nakoniec pôjde do vlády so Smerom-SD. Akékoľvek personálne obsadenia postov či budúcnosť predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu a podpredsedu Ivana Mikloša v exekutíve Radičová nekomentovala, za predčasné to považujú aj obaja politici. “Najdôležitejšie je pokúsiť sa s odstupom vyhodnotiť výsledky a prijať rozhodnutia, aby Slovensko malo čo najskôr novú vládu,” uviedol Dzurinda.

Radičová dúfa, že vláda Roberta Fica už nebude prijímať žiadne rozhodnutia. SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM