Maros Palesch Krimi

Radary a kontroly bude hlásiť polícia

Prezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak od nástupu do svojej funkcie vydal niekoľko pokynov, ktoré mali pozitívne ovplyvniť situáciu a bezpečnosť v dopravnej premávke.

Dopravní policajti budú vykonávať svoju činnosť tak, aby „boli viditeľní a aby bolo zrejmé, že vykonávajú činnosť nad dopravnou bezpečnosťou – v miestach, kde sa pohybujú deti, dôchodcovia, či v úsekoch častých nehôd, alebo na základe operatívnych informácií, kde je to nevyhnutné“, uviedol dnes Spišiak na tlačovej konferencii k téme riadenia cestných kontrol dopravnej polície a dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky neskryte a v nehodových úsekoch.

Spišiak rozhodol, že prostredníctvom komunikačných odborov a médií bude verejnosť vopred informovaná, kde budú policajti bežne vykonávať kontroly a akými vozidlami, prevažne pôjde o meranie rýchlosti. Pri dopravných stavbách, mimoriadnych situáciách a podobne budú kontrolovať policajti nie „za, ale napríklad pred stavbou“. Tieto opatrenia a pokyny o informovanosti začnú platiť od stredy 29. septembra.

V pokynoch, ktoré vydal prezident PZ, je stanovené, ako sa budú sankcionovať porušenia predpisov zo strany policajtov. „Tresty budú vysoké, ak sa preukáže opodstatnenosť,“ zdôraznil.

Podľa slov Spišiaka v poslednom období rezonuje od občanov a niektorých médií kritický pohľad na činnosť dopravnej polície. „Dopravní policajti sú kritizovaní, že nevykonávajú činnosť ako by mali,“ povedal Spišiak a zároveň zdôraznil, že pravdou je, že dopravní policajti zamedzujú svojvoľné správanie vodičov na cestných komunikáciách. Postihujú nezodpovedných vodičov, ktorí nedodržiavajú predpisy a chránia nevinných občanov pred bezohľadnou jazdou. Preto sa Spišiak rozhodol prostredníctvom dnešnej tlačovej konferencie informovať o vyššie spomínaných opatreniach. „Naším cieľom je znížiť dopravné nehody a úmrtnosť na cestách,“ zdôraznil.

Od pondelka 20. septembra sa na celom Slovensku začala dopravno-bezpečnostná akcia, ktorá potrvá do 3. októbra. Jej cieľom, ktorý vyhlásil policajný prezident Spišiak, je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a tak znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách.

V priebehu minulého roka počas týchto dvoch týždňov (od 21. septembra do 4. októbra 2009) zomrelo na cestách 21 ľudí. Aj počas letných mesiacov tohto roka vzrástol na Slovensku počet dopravných nehôd s následkom usmrtenia. „Naším zámerom nie je vyberanie blokových pokút, ale znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách. Zvýšený počet policajtov má preventívny charakter a vodiči sú disciplinovanejší a dodržiavajú ustanovenia zákonov,“ uviedol 17. septembra policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Dopravná polícia sa zameriava na všetky priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, na dodržiavanie ustanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy, požívanie alkoholu a iných návykových látok vodičmi. Policajti tiež skontrolujú technický stav vozidiel. Vodiči môžu očakávať aj zvýšený dohľad na miestach, kde sa tvoria kolóny. Účelom je zabezpečiť priepustnosť hlavných cestných ťahov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM