Rôzne

Račanom bude plast a papier spred rodinných domov odvážať úrad

Pre opakované sťažnosti obyvateľov Rače na margo preplnených a znečistených zberných nádob na plast a papier sa Rača rozhodla niektoré stojiská zrušiť. Teraz prichádza úrad s novinkou.

Ilustračný obrázok k článku Račanom bude plast a papier spred rodinných domov odvážať úrad
Zdroj: TASR

Majitelia rodinných domov v bratislavskej Rači už nebudú musieť svojpomocne odnášať plastový a papierový odpad do zberných nádob. Od utorka 19. septembra im to priamo spred domu bezplatne odvezie zodpovedné oddelenie tamojšieho miestneho úradu. Informovala o tom hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková.

Zelený taxík

Pre opakované sťažnosti obyvateľov Rače na margo preplnených a znečistených zberných nádob na plast a papier sa táto bratislavská mestská časť rozhodla niektoré takéto stojiská zrušiť. Teraz prichádza úrad s novinkou, ktorá má v praxi ukázať výhody a nevýhody fungovania zberu plastového a papierového odpadu priamo spred rodinných domov vo vopred dohodnutom čase.

„Táto novinka bude prevádzkovaná v rámci veľmi obľúbenej služby medzi račianskymi obyvateľmi s názvom Zelený taxík, ktorá v Rači funguje od apríla 2016. Zelený taxík využívajú najmä starší občania alebo tí, ktorí nemajú možnosť odviezť odpad do zberného dvoru Pri Šajbách,“ priblížila Miklánková.

Bezplatná služba

Taxík funguje každú stredu a za poplatok odváža ľuďom spred domu biologicky rozložiteľný alebo objemný odpad. Od 19. septembra pribudne pre občanov Rače možnosť nechať si spred domu odviezť aj plastový a papierový odpad, avšak s tým rozdielom, že táto služba nebude spoplatnená.

„Občania, ktorí majú o odvoz papiera a plastu spred domu záujem, sa musia nahlásiť na oddelení životného prostredia račianskeho úradu a dodať potrebné dokumenty. Potom už stačí každý párny utorok vyložiť pred dom riadne zabalený papierový a plastový odpad tak, aby nedošlo k rozfúkaniu odpadu a znečisteniu okolia a stredisko čistoty račianskeho úradu to odvezie na zberný dvor,“ vysvetlila Miklánková.

Nová služba je, rovnako ako v prípade zberného dvoru a odvozu biologicky rozložiteľného a objemného odpadu, určená výhradne pre osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v bratislavskej Rači so splnenou povinnosťou zapojenia sa do systému množstvového zberu komunálneho odpadu v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM