Tomáš Stupavský Samospráva

Mestská časť Rača preferuje v rámci výstavby športového areálu zachovanie celej BMX dráhy

Bratislavská mestská časť Rača preferuje v prípade projektu spoločnosti LBG aréna, ktorý sa týka výstavby športového areálu, zachovanie celej priľahlej BMX dráhy aj s plošnou rezervou na jej prevádzku.

Ilustračný obrázok k článku Mestská časť Rača preferuje v rámci výstavby športového areálu zachovanie celej BMX dráhy
Zdroj: Dnes24.sk

Vyplýva to zo stanoviska Rače, ktoré vydala k zámeru projektu v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Projekt výstavby športového komplexu v Rači je navrhovaný na ploche 25.640 metrov štvorcových (m2) celkovo v troch variantoch. Nultý variant opisuje stav, ktorý by nastal, ak by sa navrhovaná činnosť v území nerealizovala. Ďalší variant počíta so zachovaním priľahlej BMX dráhy a vytvorením plošnej rezervy na jej prevádzku. Iná verzia projektu zas počíta s revitalizáciou širšieho územia, aj telesa BMX dráhy, na tenisovú halu a urban park.

Futbalový štadión, dve ľadové plochy, fitnes

„Jednoznačne preferujeme variant, podľa ktorého bude zachovaná celá BMX dráha aj s plošnou rezervou na jej prevádzku,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský. Ako tvrdí, aj tvar športoviska je prispôsobený existujúcemu valu tribúny futbalového štadióna.

Zatočený tvar má rozdeliť priestor na dve zóny. „Prvá bude vstupná zóna, ktorá bude obsluhovať objekt spolu s parkoviskom a druhá čelná zóna, ktorá vytvorí poloverejný priestor s doplnkovými funkciami,“ informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Na prvom nadzemnom podlaží samotnej arény sa má nachádzať vstup, korčuliarsky trenažér, dve ľadové plochy. Vo východnej časti samotný bazén i fitnes. Na druhom nadzemnom podlaží sú navrhované reštaurácie, ubytovacie zariadenie, detský kútik či kancelárie.

V ďalšom stupni projektovej dokumentácie žiada račiansky starosta preveriť možnosti navrhnúť vnútroareálovú cyklotrasu s príjazdom k futbalovému štadiónu. „Taktiež možnosti pre prípadné budúce prepojenie s priestorom medzi existujúcimi objektmi športu a Černockého ulicou,“ podotkol Pilinský.

Obyvatelia spustili petíciu

Za zachovanie BMX dráhy spustili obyvatelia hlavného mesta pred niekoľkými týždňami petíciu. Chcú ňou dosiahnuť, aby aj BMX klub Rača, ktorý dráhu prevádzkuje, mohol svoju činnosť po výstavbe športového areálu naďalej vykonávať v súlade s kritériami, ktoré stanovuje Slovenský zväz cyklistiky, ako aj príručka Svetovej cyklistickej únie.

Podpísalo ju viac ako 900 ľudí a odovzdaná bola poslancom Rače i poslancom hlavného mesta. V Rači sa nakoniec dohodli na zriadení komisie za účelom dosiahnutia dohody medzi spoločnosťou LBG aréna a BMX klub Rača.

Spoločnosť LBG aréna plánuje v Rači výstavbu športového areálu s hokejovou halou, plavárňou či fitnes za približne deväť miliónov eur. Dotknuté územie je ohraničené ulicami Černockého, Kadnárova, Hečkova a Žitná. Areál plánuje spoločnosť začať stavať na budúci rok. So spustením prevádzky počíta v júni 2018.

Zámer investora je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Verejnosť môže doň nahliadnuť do piatka 10. júla na prízemí budovy magistrátu hlavného mesta. V elektronickej forme ho môže preskúmať na informačnom portáli ministerstva životného prostredia enviroportal.sk. Svoje písomné stanovisko k zámeru majú možnosť ľudia zaslať Okresnému úradu Bratislava do piatka.

Prečítajte si tiež: V Rači má vyrásť športovo-rekreačný areál na úkor BMX dráhy. Obyvatelia spúšťajú petíciu

LBG arena
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM