han Samospráva

PRVÝ projekt takéhoto druhu v Petržalke: Na tomto ihrisku už nebudú deti za pletivom!

Detské ihrisko na Gessayovej ulici v bratislavskej Petržalke bude bez oplotenia. Ide o pilotný projekt mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku PRVÝ projekt takéhoto druhu v Petržalke: Na tomto ihrisku už nebudú deti za pletivom!
Zdroj: Facebook.com/Petržalka

Reaguje tak na fakt, že v súčasnosti nie je v platnosti žiadna legislatíva, ktorá by povinnosť oplotenia ihriska vyžadovala. Vo vnútrobloku Gessayova však avizuje opatrenia na regulovanie pohybu psov.

„Rozhodli sme ihrisko neoplotiť a zároveň na ňom zabezpečiť čistotu a dodržiavanie pravidiel v zmysle prevádzkového poriadku. Na trávnatej ploche by sme chceli zachovať vizuálne otvorený priestor a prírodný vzhľad celého areálu,“ priblížila Anna Všetečková z referátu investičných činností miestneho úradu.

Musia zaviesť opatrenia

Mestská časť si však uvedomuje, že bude musieť zaviesť do praxe viaceré regulačné opatrenia. Eviduje totiž viaceré požiadavky od obyvateľov na oplotenie obnoveného ihriska z dôvodu voľného pohybu psov.

Nepáči sa im, že vstupujú na plochu ihriska i k herným prvkom, ničím nezvyčajným nie je ani znečisťovanie ihriska psími exkrementmi. Zabrániť tomu vrátane predchádzaniu prípadných nezhôd a sporov chce aj reguláciou pohybu psov vo vnútrobloku.

Okolité chodníky budú preto riadne označené vodorovným značením, z ktorého bude jasné, že po nich sa budú môcť pohybovať psy výlučne na vôdzke. Ďalším z opatrení budú viaceré zvislé značenia upozorňujúce na zákaz vstupu so psom na detské ihrisko i plochu verejnej zelene, kde sa nachádzajú aj workoutové ihrisko a relaxačná lúka.

Kde venčiť psov

„V rámci regulácie pohybu psov mestská časť vymedzila aj priestor na ich ‚venčenie‘, kde súčasne už premiestnila aj zbernú nádobu s vreckami na psie exkrementy,“ podotkla vedúca oddelenia životného prostredia a územného rozvoja Miriam Kamhiyehová.

Ak sa psičkárom bude zdať vymedzený priestor nedostatočný, využiť na venčenie môžu vzdialenejšie pozemky v okolí Gessayovej ulice. Na dodržiavanie pravidiel budú prvý mesiac psičkárov slovne upozorňovať, následne ich po porušení pravidiel bude mestská polícia pokutovať.

V Petržalke sa detské ihriská začali oplocovať približne v roku 2008, keď sa postupne redukoval pôvodný počet starých ihrísk zo 150 na 50. V snahe odlíšiť ihriská v aktívnej správe od tých, ktoré išli postupne do útlmu, mestská časť začala detské ihriská oplocovať.

Ďalším z dôvodov bol aj narastajúci počet psov na sídliskách. Z celkového počtu 55 detských ihrísk v správe mestskej časti je 54 oplotených.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM