Aktualizované Ľubomír Hudačko Kultúra

Prvá svetová vojna sto rokov po: V Bratislave si ju pripomenú na mestských hradbách

Sté výročie vypuknutia prvej svetovej vojny si v Bratislave pripomenú na mestských hradbách. Na návštevníkov čakajú tri prednášky, počas ktorých sa dozvedia viac napríklad o Slovákoch počas vojny či bunkroch z tohto obdobia. Medzi múrmi uvidia aj ľudí v dobových uniformách a atmosféru doplní hudba.

Ilustračný obrázok k článku Prvá svetová vojna sto rokov po: V Bratislave si ju pripomenú na mestských hradbách
Zdroj: TASR

Pri tejto príležitosti sa bude konať aj svätá omša o 11.00 vo Františkánskom kostole Zvestovania Pána v Bratislave.

„Počas nej budú požehnané vence, ktoré sa neskôr položia k pamätníku obetiam prvej svetovej vojny na Zámockej ulici,“ vraví Maroš Mačucha z Bratislavského okrášľovacieho spolku, ktorý akciu spoluorganizuje. Vence budú klásť k pamätníku o 18.20.

Prvá prednáška s Ľubošom Vodičkom sa začne na hradbách o 17.30, návštevníkom zhrnie prvú svetovú vojnu. O 18.00 Jakub Kuruc povie viac o Slovákoch počas vojny a o 19.15 sa zase bude hovoriť o bunkroch z tohto obdobia. Večer ukončí swing a ohňová šou o 20.15.

Mestské hradby, ktoré boli trinásť rokov zatvorené pre verejnosť, sprístupnili koncom júna. Po tom, čo priestory medzi historickými múrmi upratali a urobila sa základná sanácia, mesto verejnosti otvorilo priechod od Dómu sv. Martina po Židovskú ulicu. Tadiaľ môžu ľudia prechádzať až do polovice októbra, medzi 10.00 a 20.00. V noci je prístup na hradby zakázaný.

Medzi múrmi čaká návštevníkov každý deň kúsok zo stredovekého života. Záujemcovia si môžu zastrieľať z historického luku či pozrieť si kováčsku dielňu. Medzi historickými múrmi nájdu aj niečo pod zub, napríklad podpecníky pečené v hlinenej peci alebo malokarpatské víno. Vchod na hradby je od Dómu sv. Martina a cez most zo Židovskej ulice.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM