Rastislav Búgel Správy

Prvá slovenská družica skCUBE: Do vesmíru by mala štartovať začiatkom júna

Prvá slovenská družica skCUBE by mala do vesmíru odletieť začiatkom júna. Jej štart, ktorý sa v minulosti niekoľkokrát odložil pre problémy s americkou raketou Falcon 9, je teraz plánovaný z indického kozmodromu Sriharikota.

Ilustračný obrázok k článku Prvá slovenská družica skCUBE: Do vesmíru by mala štartovať začiatkom júna
Foto: Rastislav Búgel

Na tlačovej konferencií v Bratislave dnes o projekte informovali predstavitelia Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), ktorá projekt realizuje.

Využili ponúknutú šancu

„Dostali sme ponuku letieť na indickej rakete PSLV-XL s označením letu C38. Túto ponuku sme sa rozhodli využiť, keďže na tomto projekte SOSA so svojimi partnermi pracuje už od roku 2011 a už viac ako rok čaká na štart do kozmu,“ priblížil líder projektu skCUBE a podpredseda SOSA Jakub Kapuš. Indická vesmírna agentúra ISRO sa podľa jeho slov nedávno stala známou vďaka predošlému letu C37, ktorý vo februári vyniesol na orbitu Zeme 104 satelitov na­raz.

Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi desať krát desať krát desať centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu. Ide o prvé zariadenie kompletne navrhnuté, skonštruované a riadené z územia Slovenskej republiky. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške okolo 500 kilometrov nad zemským povrchom.

Stovky meraní

Na svojej palube ponesie malú kameru, a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a horných vrstiev atmosféry. „Tých meraní je stovky, čo bude družica posielať na Zem,“ povedal Kapuš. Ak všetko pôjde podľa plánov, na orbite Zeme by mohla fungovať dva až štyri roky a následne zhorieť v atmosfére.

S podporou ministerstva školstva sa zriadila aj sieť pozemných rádiových staníc, ktorými budú zachytávať signály z družice skCUBE a aj iných satelitov. Pomôže sa tak aj zahraničným tímom. SOSA spustila taktiež takzvané kozmické inkubátory, napríklad aj na Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Ich náplňou je vzdelávanie a odovzdávanie skúsenosti s vývojom kozmických technológií študentom slovenských univerzít.

Odložený štart

Tento projekt má z hľadiska vedy veľký prínos, pretože sa v krátkej dobe dostaneme do vesmíru. Teraz ide už len o to, tie vedecké experimenty do toho naplniť. To je výzva pre ďalšie skupiny ľudí,“ povedal Peter Ballo z Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva FEI STU v Bratislave.

Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili 7. januára 2016 v Bratislave. Štart družice bol v minulom roku plánovaný na máj, neskôr bol presunutý na júnový i júlový termín, naposledy sa s ním rátalo na jeseň 2016. Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM