Adriana Banásová Správy

Prvá písomná zmienka o obci Jarovce je stará 807 rokov

Najstaršia písomná pamiatka, v ktorej sa spomína obec Jarovce, pochádza z roku 1208. Potvrdil to historik, poslanec Mestskej časti Bratislava Jarovce Juraj Hradský.

Ilustračný obrázok k článku Prvá písomná zmienka o obci Jarovce je stará 807 rokov
Zdroj: TASR

„Listina kráľa Ondreja II. z roku 1208 je najstaršou písomnou pamiatkou, v ktorej sa spomínajú Jarovce pod názvom VILLA BAN. Kráľ ňou potvrdzuje založenie benediktínskeho opátstva v Lebényi v dnešnom Maďarsku,“ spresnil Hradský s tým, že opátstvo začali stavať na jeseň v roku 1202.

Zakladajúca listina Ondreja II. je najdôležitejším dokumentom nielen pre benediktínske opátstvo v Lebényi, ale aj pre v nej spomínané obce Ban – Jarovce a Wuisvar, Uruzwar – Rusovce. Originál listiny by sa podľa informácií historikov mal nachádzať v Národnom archíve v Budapešti, kde však podľa Hradského niet po ňom ani stopy.

„Na základe výsledkov nášho hľadania môžeme potvrdiť iba fakt, že táto listina dnes už neexistuje,“ uzavrel Hradský s tým, že našli len listiny a knižné spracovania, ktoré sa na túto historickú listinu odvolávajú, citujú z nej alebo ju celú reprodukujú v pôvodnom jazyku v latinčine a neskôr v jej maďarských a nemeckých prekladoch.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM