Rôzne

Prší, prší, len sa leje... a v lesoch Záhoria a Malých Karpát po dlhšom čase vykúkajú huby

Septembrové výpravy za hubami majú svoje čaro. Prší už dostatočne dlho, tak skúste vziať košík, nôž, pohodlné topánky a môžete vyraziť na svoje obľúbené miesta.

Ilustračný obrázok k článku Prší, prší, len sa leje... a v lesoch Záhoria a Malých Karpát po dlhšom čase vykúkajú huby
5
Galéria
Zdroj: TASR

Po dlhom období sucha konečne prišli daždivé dni, ktoré prajú hubám a tešia hubárov. Prvé „úlovky“ hlásia hubári z Malých Karpát a najmä z lesov na Záhorí v okolí Malaciek.

Rastú…

Ak poriadne prepátrate les, môžete natrafiť na bedle, suchohríby, ale aj rýdziky, masliaky a kuriatka. „Za 1,5 hod. 60 ks babky a 30 ks dedkov – suchohríb hnedý. Les sa pomaly prebúdza, má pršať, do týždňa bude určite húb ešte viac,“ informuje o svojom úlovku na webovej stránke nahuby.sk Duško zo Studienky.

„Rastú, rastú… ale mohlo by ich byť aj viac. Na úseku cca 7 km som našiel asi 10 suchohríbov hnedých a na posledných 300 metroch ich bolo asi 30,“ píše ďalší hubár.

Veľké množstvo húb zvykne rásť od augusta do začiatku októbra, pričom najviac sa hubám na celom Slovensku darí začiatkom jesene. Najlepšími lokalitami sú podľa mykologičky Slovenského národného múzea Ivony Kautmanovej najmä bukové a dubové lesy. Dubákom sa zas darí v smrekových a jedľových porastoch.

Pozor na otravu!

Štatistiky sú plné nadšených zberačov, ktorí skončili v nemocnici. Nenechajte sa preto strhnúť a zbierajte len huby, ktoré poznáte. Niektoré jedovaté sú totiž takmer na nerozoznanie od jedlých.

Ak chcete mať istotu, že huba, ktorú ste našli a stopercentne ju nepoznáte, je jedlá, poradia vám v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží. Počas sezóny je tam každý pondelok otvorená Hubárska poradňa. V čase od 15:00 do 17:00 hod. vám okrem iného odporučia, ktoré huby zbierať a ktoré radšej nechať v lese.

Vedeli ste, že otráviť sa dá aj jedlými hubami? „Stačí, ak ich dáte do auta a zastavíte sa po ceste niekde v bufete na kofolu. V teple sa huby zaparia, môžu sa v nich objaviť toxické látky a stávajú sa otrávenými. Neumriete na to, ale bolesti sú veľmi nepríjemné. Rovnako nebezpečné je zbierať plody do igelitovej tašky,“ pripomína mykologička Ivona Kautmanová.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM