Aktualizované VOCH Správy

Protestujúci zablokovali hraničné priechody a vytvorili živú reťaz: Testovať sa nedáme!

Desiatky ľudí zablokovali hraničné priechody. Protestuje na viacerých úsekoch.

Ilustračný obrázok k článku Protestujúci zablokovali hraničné priechody a vytvorili živú reťaz: Testovať sa nedáme!
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Desiatky ľudí zablokovali v stredu podvečer hraničný priechod Čunovo – Rajka smerom zo Slovenska na Maďarsko. Okrem priechodu Čunovo – Rajka polícia eviduje aj blokáciu v Komárne, Milhosti, Šahách či v Brodskom. Zablokovaný bol aj priechod v Štúrove, ten je však už prejazdný.

Vyjadriť tým chcú nespokojnosť s novými podmienkami vstupu do SR, ktoré platia pre pandémiu nového koronavírusu. Pre blokáciu priechodu sa na diaľnici D2 smerom do Rajky vytvorila rozsiahla kolóna.

Živá reťaz

Protestujúci na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo-Rajka smerom do Maďarska v Bratislave vytvorili živú reťaz a skandovali heslá ako „hanba“ či „testovať sa nedáme“. Vyjadriť tým chceli nespokojnosť s podmienkami vstupu na Slovensko, a to najmä pre takzvaných pendlerov.

„Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku,“ tvrdia.

Viac správ

Komárno, Šahy, Milhosť

„V Komárne je prejazd blokovaný, polícia odkláňa cestujúcich na nový most. Protestujúci zablokovali aj hraničný priechod Milhosť. V Šahách je prejazd taktiež blokovaný, doprava je odkláňaná na hraničný priechod Šiatorská Bukovinka. Na diaľnici D2 Brodské je prejazd blokovaný,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na väčšine hraničných priechodov je podľa jej slov situácia pokojná a bez väčších kolón aj na tých miestach, kde sa zdržiavajú protestujúce osoby. „Treba však počítať so zdržaním, prípadne s presmerovaním dopravy,“ podotkla. Polícia situáciu na hraniciach naďalej monitoruje.

Zelená vlna RTVS informuje o protestoch aj na hraničných priechodoch Suchá Hora – Chocholów, Svrčinovec – Mosty u Jablunkova či Bratislava (Petržalka) – Berg.

Podpora pendlerom

Podporu nespokojným pendlerom vyjadrili aj viaceré opozičné strany. Niektorí opoziční politici sa na proteste aj priamo zúčastnili. Strana HLAS – sociálna demokracia zverejnila na svojom facebooku, že osobnou účasťou svojich najvyšších predstaviteľov podporí protesty pendlerov proti nezmyselným a tvrdým opatreniam vlády Eduarda Hegera. Richard Raši, Denisa Saková, Erik Tomáš a Zuzana Dolinková, ako aj generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok boli na diaľničnom hraničnom prechode Čunovo – Rajka.

„Strana HLAS požaduje bezplatné testovanie slovenských občanov, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nie sú zaočkovaní. Testovanie je alternatívou k očkovaniu, ale vláda nemôže ľudí nútiť zaočkovať sa tak, že ich finančne zruinuje,“ povedal podpredseda strany HLAS a poslanec NR SR Richard Raši.

,,Dnes bojujeme na hraniciach Čunovo/Rajka za to, aby platil čl. 23 ods. 4 Ústavy SR: „Každý občan Slovenskej republiky má právo na slobodný vstup na územie Slovenskej republiky.“ Bez očkovania, bez testovania a iných nezmyselných obmedzení. Proti totalite! Za slobodné Slovensko! Držím palce kolegom aj na ostatných hraničných priechodoch," zverejnil na svojom facebooku Rastislav Schlosár (Ľudová strana naše Slovensko), poslanec NR SR.

Pozrite si zábery z protestu hraničného priechodu Čunovo – Rajka.

Protest pendlerov na hraničnom priechode Čunovo-Rajka na FOTKÁCH
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM