Adriana Banásová Správy

Protest proti obchodovaniu s orgánmi nenarodených detí podporilo niekoľko desiatok ľudí i politikov

Pred budovou Spoločnosti pre plánované rodičovstvo na Medenej ulici sa zišli desiatky ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s obchodovaním s orgánmi potratených detí. Išlo o reakciu na medializovanú správu o nelegálnych obchodoch americkej spoločnosti International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Ilustračný obrázok k článku Protest proti obchodovaniu s orgánmi nenarodených detí podporilo niekoľko desiatok ľudí i politikov
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Pred zhruba dvomi týždňami zasiahla médiá správa z USA, podľa ktorej mala spoločnosť IPPF, člen Medzinárodnej organizácie pre plánované rodičovstvo, predávať orgány nenarodených, resp. potratených detí. Na margo toho sa v USA rozpútala vlna protestov na viac ako 300 miestach.

Reakcia ako solidarita voči snahám zahraničných organizácií

Fórum pre verejné otázky taktiež zareagovalo na túto správu protestným zhromaždením. Nesúhlas prišli ľudia vyjadriť pred budovu Spoločnosti pre plánované rodičovstvo (SSPPR), ktorá je slovenským členom federácie.

Protest prišli podporiť aj politickí predstavitelia ako Anna Záborská (KDH), či zástupcovia Fóra života, Fóra kresťanských inštitúcií a Fóra pre verejné otázky.

Zástupcovia fóra pre verejné otázky spolu s partnerskými organizáciami zorganizovali tzv. tichý protest zo solidarity s americkými pro-life organizáciami. Vo svojom vyhlásení uvádzajú stanovisko, že ľudská bytosť si zaslúži úctu a ochranu pred narodením, že vyjadrujú solidaritu s organizáciami v USA, ktoré sa snažia barbarské praktiky zrušiť a že odmietajú prípadné snahy o zavedenie podobných praktík na Slovensku.

Všetky zúčastnené fóra vyjadrili nesúhlas s umelým prerušením tehotenstva a obchodovaním s orgánmi nenarodených detí. Poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škríbek vyjadril názor, že ide o kriminálny čin.

Predseda KDH Ján Figeľ sa k problematike vyjadril: „Nesúhlasíme s obchodovaním s orgánmi nenarodených detí, aby boli využité napríklad na výskumy.“

Podľa jeho slov nie je isté, čo sa s potratenými plodmi robí na Slovensku, preto bude v tejto otázke KDH konať tak, aby bola legislatívne a inštitucionálne táto možná nekalá činnosť potláčaná účinným spôsobom.

„Videá sú podvrh“

„SSPPR sa k problematike vyjadrila a prevzala stanovisko európskej vetvy Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo, ktorá označila videá za podvrh, čo je zvláštne stanovisko z dôvodu, že v rámci USA nikto nespochybňuje pravdivosť videí ani príslušnosť ľudí, ktorí boli nafilmovaní,“ uviedol pre Bratislava24 organizátor protestu Michal Makovník.

„Je známe, že títo ľudia dlhodobo presadzujú ešte ďalšie zliberálnenie súčasných zákonov na Slovensku v prospech väčšej prístupnosti k potratom,“ dodal Makovník.

V spomenutom oficiálnom stanovisku je ďalej uvádzané: „Vzorky embryonálnych tkanív sú darované ženami na základe dobrovoľnosti a vždy s ich súhlasom. PPFA neprofituje na tomto programe darcovstva tkanív.“

Na záver Makovník vyjadril nádej, že sa u nás podobné nekalé praktiky nekonajú: „Dúfam, že sa na Slovensku nič podobné nedeje, nakoľko slovenské zákony sú prísnejšie lebo potrat je povolený len prvých 12 týždňov tehotenstva. V niečom sú však liberálnejšie než americké – nevyžadujú žiadne overovanie, či je potrat skutočne nutný. Dúfam, že sa u nás orgány nenarodených detí nepredávajú, no zaručiť to nevieme.“

Protest proti obchodovaniu s orgánmi potratených detí
15
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM