Rôzne

Projekt Vydrica by nemal potláčať pamiatky, upozorňuje riaditeľ KPÚ

Hrad musí podľa slov riaditeľa KPÚ zostať hradom na kopci a nesmie zaniknúť vedľa novostavby ani Dóm sv. Martina.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Vydrica by nemal potláčať pamiatky, upozorňuje riaditeľ KPÚ
8
Galéria
Zdroj: vydrica.com

Plánovaný developerský projekt Vydrica v tesnej blízkosti Mosta SNP by nemal potláčať hodnotu prostredia a pamiatky v jeho blízkosti. Povedal to riaditeľ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Bratislava Karol Prášek.

Pamiatkové hodnoty

Projekt sa totiž má budovať na území mestskej pamiatkovej rezervácie a na mieste sú aj viaceré historické pamiatky. Doterajšiu spoluprácu pamiatkarov s developerom však hodnotí riaditeľ ako bezproblémovú. Investor deklaruje, že chce zachovať historické pamiatky na území.

V rámci novostavby musí podľa Prášeka dostať priestor aj jedna z najstarších a najhodnotnejších pamiatok hlavného mesta — Vodná veža. „Taktiež musí hrad zostať hradom na kopci. Nesmie zaniknúť vedľa novostavby Dóm sv. Martina a nemali by byť potlačené prostredie či pamiatkové hodnoty, ktoré vidieť napríklad z druhej strany Dunaja,“ vysvetlil.

Lokalita Vydrice má podľa riaditeľa svojho „ducha miesta“ a aj archeologickú i stavebno-historickú hodnotu. Z toho dôvodu sa už od roku 2006 konali na tomto území viaceré výskumy. Vydrica je podľa neho známa ako územie, ktoré je polstoročia pustým územím uprostred mesta, preto chápe verejný záujem, aby bol priestor revitalizovaný. Veľmi dôležitou stavbou v lokalite je podľa neho Vodná veža. V minulosti strážila dôležitý brod cez rieku Dunaj.

Investor vychádza pamiatkarom v ústrety

Od roku 1967 došlo pre výstavbu Mosta SNP k asanácii tejto časti mesta. „Sú prvky, ktoré sa podarilo uchovať dodnes. Nepodľahli asanácii. Je to gotická konzola na začiatku Vydrice blízko Starého Mesta, ktorá dodnes trčí z múru blízko brala. Zostali zachované niektoré priestory, ktoré boli vyhĺbené do skaly, či zostali zachované ľadové jamy. Sú tam prvky, ktoré ešte stále možno pripomenúť a stvárniť. Vrátane parcelácie i uličných osí. Toto sa snažíme zachovať,“ vysvetlil.

Aj v rámci zmien pri územnom rozhodnutí v roku 2010 pamiatkari potvrdili, čo chcú na území chrániť. „V tomto nám vychádza investor v ústrety. V rámci schvaľovania zostáva ešte predložiť projektovú dokumentáciu na stupni stavebné povolenie, a to stavebnému úradu, nám a my to znovu posúdime. Ak nám tam niečo bude chýbať alebo niečo nebude zohľadnené, budeme to pripomienkovať,“ deklaruje riaditeľ KPÚ.

Nevylučuje, že sa pri výkopových prácach môžu nájsť ešte nejaké pamiatky. Upozornil však na to, že archeologický výskum v rokoch 2006 až 2008 veľmi dôsledne preskúmal dostupné miesta. „Ešte stále tam je prítomný archeológ a ak sa niečo nájde, tak to zachráni a zdokumentuje,“ deklaruje Prášek s tým, že budú na výstavbu dozerať.

Vodná veža
9
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM