Ľuba Lesná Kultúra

Projekt Bodky dnes ukončili, víťazným dielom sa stala 3D ruka

Vyhlásením víťazného umeleckého diela na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa dnes skončil pilotný ročník projektu Bodky. Jeho cieľom bolo vytvoriť trasu, po ktorej mohli domáci a návštevníci hlavného mesta spoznávať, na čo je bratislavské Staré Mesto pyšné.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Bodky dnes ukončili, víťazným dielom sa stala 3D ruka
Zdroj: TASR

Typické značky v tvare bodiek sa nachádzali pred deviatimi atraktívnymi prevádzkami na oboch stranách Dunaja. Organizátori v nich umiestnili práce mladých výtvarných umelcov, za ktoré mohli ľudia hlasovať.

Víťazné dielo

Najväčšiu podporu verejnosti, viac ako 10.000 hlasov, získalo dielo vysokoškolskej študentky Jany Mikysovej. Predmetom jej tvorby bola ruka, štylizovaná do geometrických tvarov, vyrezávaná z polystyrénu a oblepená zrkadlovou fóliou.

„Umiestnená bola v salóne krásy, ktorý sa zaoberá pedikúrou a manikúrou. Chcela som zdôrazniť, že pri práci používajú ruky a venujú sa najmä rukám. Moje dielo je v podstate socha, ktorá je využiteľná aj ako držiak na laky,“ povedala Mikysová.

Vydarený úvodný ročník

Organizátori hodnotia úvodný ročník projektu ako vydarený, potešila ich najmä odozva okolia, ako aj zúčastnených prevádzok a umelcov. Už teraz avizujú, že aj na budúci rok bude bratislavské Staré Mesto bodkované.

„Máme pripravené ďalšie aktivity a tento projekt môže ďalej rásť, priniesť viacej umenia do ulíc a možností pre mladých umelcov. Výborne sa nám spolupracovalo s Vysokou školou výtvarných umení a chceli by sme na budúci rok túto súčinnosť rozšíriť a dať im väčší priestor,“ uviedla Renata de la Sierra zo spoločnosti Marc O'Polo, kde celá myšlienka projektu vznikla.

Nezisková akcia Bodky sa konala od polovice augusta do konca septembra. Originálnu myšlienku podporila aj mestská časť Bratislava-Staré Mesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM