Maros Palesch Rôzne

Problémami Petržalky sú najmä parkovanie, doprava a kvalita života

Nedostatok parkovacích miest, športového vyžitia pre obyvateľov, ale aj stav životného prostredia sú podľa kandidátov na starostu Petržalky vážne problémy tejto najväčšej bratislavskej mestskej časti s vyše 100.000 obyvateľmi.

„Nezdravé životné prostredie, to znamená nielen neporiadok, špina, ošarpané terasy, ale aj nedostatok zelene v Petržalke,“ uviedla Iveta Plšeková s tým, že v MČ treba vytvoriť prvé námestie, aby sa mali ľudia kde stretávať. Marián Miškanin tvrdí, že ďalšími problémami sú katastrofálny stav obecného majetku, ako sú terasy, chodníky či školy, a potreba reštrukturalizácie stratovo hospodáriacich miestnych podnikov.

Oliver Kríž, tvorca iniciatívy Stavebná polícia, upozorňuje na nadmernú výstavbu v Petržalke. Riešenie nedostatkov v statickej doprave – parkovaní – vidí Viera Kimerlingová v kombinácii rokovania s investormi, zmeny v myslení občanov a prístupu samosprávy k ich potrebám.

V súvislosti so znížením celoročného poplatku za vyhradené parkovanie v Petržalke vo výške 626,34 eura a projektom takéhoto parkovania sa názory kandidátov rôznia. Juraj Kováč a Plšeková podporujú zníženie poplatku. Miškanin mieni, že projekt má budúcnosť, ale treba ho prehodnotiť z viacerých hľadísk. Kríž poznamenáva, že súčasný systém vyhradeného parkovania je zlý a cena je privysoká, aby ju zaplatil taký počet ľudí, aby sa vyzbierali financie na výstavbu nových parkovacích miest. Kandidátka Kimerlingová mieni, že nie každý si môže dovoliť zaplatiť poplatok, ale ten, kto na to má, prispieva k budovaniu verejných parkovísk.

Časť obyvateľov Petržalky nie je spokojná s trasovaním liniek MHD. Plšeková navrhuje zrušenie nezmyselne dlhých liniek a posilnenie spojov k nemocnici na Antolskej ulici. Miškanin je za pretrasovanie MHD, aby sa nestalo, že chýba priama linka k uvedenému zariadeniu. „Nepokladám za rozumné robiť v Petržalke zásadné zmeny, pokiaľ nebude vybudovaná moderná električka alebo nosný dopravný systém (NDS), na ktorý budú financie,“ dodala Kimerlingová. Podľa Kováča má MHD slúžiť obyvateľom a nie im robiť problémy, Kríž je za pretrasovanie liniek, ak bude dobudovaný NDS.

V Petržalke kandidujú:

  • bývalý viacnásobný starosta a expredseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan (nezávislý)
  • riaditeľ súkromného gymnázia Denis Barna (nezávislý
  • bankový špecialista Roman Futo (SDĽ, SZ)
  • zástupkyňa starostu, mestská a krajská poslankyňa Viera Kimerlingová (KDH) kandidujúca za (KDH, KDS)
  • zástupca starostu Juraj Kováč (nezávislý)
  • mestský poslanec a aktivista Oliver Kríž
  • prednosta Marián Miškanin (Smer-SD, SZS, HZD, SNS)
  • miestna a krajská poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ-DS) kandidujúca za (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, OKS)
  • dôchodkyňa Mária Sýkorová (ĽS-Naše Slovensko)
  • a ekonomický riaditeľ Tomáš Weissensteiner (EDS).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM