Rôzne Správy

Problém s názvom hazard. Aktivisti veria, že zvíťazí vôľa 136-tisíc Bratislavčanov

Aktivisti z Iniciatívy Zastavme hazard chcú napriek prijatiu novely o tomto probléme s premiérom prebrať zrušenie povinnosti petície pri zákaze hazardu.

Ilustračný obrázok k článku Problém s názvom hazard. Aktivisti veria, že zvíťazí vôľa 136-tisíc Bratislavčanov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vláda na svojom septembrovom zasadnutí prijala návrh novely o hazardných hrách. Podľa nej by sa mal znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty zmiznúť napríklad z krčiem.

Zrušenie povinnosti petície

Aktivisti z Iniciatívy Zastavme hazard oceňujú snahu vlády regulovať hazardné hry, nechcú však riešenie problému odsúvať až o dva roky, kedy zákon nadobudne účinnosť. Taktiež by chceli rýchlejšie riešiť situáciu, ktorá nastala v Bratislave tým, že zmizli hárky s podpismi pod petíciu za zákaz hazardu v meste.

Aktivistom ide najmä o zrušenie povinnosti petície. Kým sa prípad zmiznutých hárkov vyrieši, trvalo by to dlhé obdobie.

„Bratislava potrebuje okamžité riešenie, aby zákaz hazardných hier mohol byť účinný už od 1. januára 2017,“ povedal Michal Svetko z Iniciatívy Zastavme hazard.

„V súvislosti s krádežou petičných hárkov v Bratislave sme požiadali premiéra Fica o stretnutie. Úrad vlády však odpovedal, že premiér je zaneprázdnený a požiadal ministra financií, aby našu žiadosť osobne vybavil. Zatiaľ sme nedostali nijakú odpoveď,“ pokračuje Svetko.

Čítajte aj: Magistrátu zmizlo niekoľko tisíc podpisov pod petíciu proti hazardu

Stretnutie za okrúhlym stolom

Iniciatíva sa preto rozhodla zorganizovať okrúhly stôl, za ktorý by mali zasadnúť spolu s premiérom aj predseda Národnej rady SR, minister financií a tiež zástupcovia koaličných aj opozičných strán.

„Za okrúhlym stolom chceme nájsť cestu najmä pre Bratislavu. Právne čisté riešenie vidíme v zrušení petície ako zákonnnej podmienky na prijatie všeobecne záväzného nariadenia o zákaze hazardu na území mesta,“ zdôraznil ďalší člen iniciatívy Peter Beňa.

Aktivisti veria, že spoločnými silami nájdu prijateľné riešenie, aby v Bratislave zvíťazila vôľa viac ako 136-tisíc ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali.

Čítajte aj: I. Nesrovnal: Robím všetko preto, aby bola petícia za zákaz hazardu úspešná

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM