Samospráva

Pripravte sa na dopravné obmedzenia. Mesto onedlho začne s opravou vozovky na Moste SNP

Autá budú môcť po moste premávať i počas opráv. Premávka však bude obmedzená v každej vetve do jedného jazdného pruhu.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na dopravné obmedzenia. Mesto onedlho začne s opravou vozovky na Moste SNP
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavné mesto začne v pondelok 3. júla o 10:00 hod. opravovať vozovku na Moste SNP. Rekonštrukcia by mala byť hotová do 31. augusta. Dnes to oznámil primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Obmedzená premávka

Informoval, že autá budú môcť po moste premávať i počas opráv. Premávka však bude obmedzená v každej vetve do jedného jazdného pruhu. „Z hľadiska symetrického zaťaženia, ktoré je potrebné pri oprave takéhoto mostného objektu zachovať, sa budú v júli opravovať vonkajšie a v auguste vnútorné jazdné pruhy v oboch smeroch,“ povedal Nesrovnal.

Primátor zároveň poprosil Bratislavčanov i návštevníkov mesta o trpezlivosť počas obdobia dopravných obmedzení. Odmenou však podľa neho bude lepšia, modernejšia a bezpečnejšia komunikácia. „To je zmyslom celej opravy, ku ktorej sme sa odhodlali a ktorú považujeme za nevyhnutnosť, keďže od vzniku mosta sa neudiala žiadna výrazná oprava,“ uviedol Nesrovnal.

Mesto opraví most z vlastných zdrojov. Opravu v hodnote 1,5 milióna eur bude realizovať spoločnosť Swietelsky-Slovakia.
Obdobie rekonštrukcie bolo vybrané zámerne, vychádza z nižšej frekvencie dopravy na moste v prázdninovom období.

MHD bez zmien

„Prípravu rekonštrukcie sme koordinovali s Krajským dopravným inšpektorátom (KDI), správcom cestnej siete i Dopravným podnikom Bratislava (DPB) tak, aby celkový dosah bol čo najmiernejší,“ uviedol riaditeľ Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Martin Maruška.

„Oproti regulárnemu letnému grafikonu neredukujeme počet spojov, všetkých desať liniek prechádzajúcich cez Most SNP bude premávať,“ uviedol generálny riaditeľ DPB Milan Urban. Vyzval zároveň v tejto súvislosti, aby cestujúci v období obmedzení na moste čo najviac využívali na prepravu práve verejnú dopravu. „Pre tých, ktorí do Bratislavy prichádzajú osobným autom, určite tiež stojí za zváženie použiť iný most na prepravu do centra,“ dodal Urban.

Obmedzenia aj cez víkendy

Práce budú realizované aj počas víkendov a cez sviatky. Charakter komunikácie si vyžaduje postupnú opravu. „Odfrézovanie obrusnej a ložnej vrstvy vozovky sa bude robiť na etapy, aby sa neporušila mostovka. Aj preto bude oprava trvať dva mesiace,“ vysvetlil vedúci oddelenia správy komunikácií bratislavského magistrátu Valér Jurčák.

Oprave predchádzala diagnostika korózneho stavu oceľovej mostovky prostredníctvom sondáže, ktorú mesto zrealizovalo v apríli tohto roka. „Diagnostika preukázala, že oceľový plech pod vozovkou je v dobrom a neskorodovanom stave, samotná vozovka je však už za hranicou svojej životnosti,“ upozornil František Brliť, riaditeľ spoločnosti Cemos, ktorá realizovala diagnostiku mosta. Poukázal v tejto súvislosti na vyjazdené koľaje, deformácie asfaltových vrstiev v strede jazdných pruhov či plošný rozpad vozovky na viacerých miestach.

Rekonštrukcia samotnej vozovky Mosta SNP je druhou etapou rekonštrukcie mostnej dominanty Bratislavy, počas prvej v letnom období roka 2016 sa realizovala revitalizácia podmostia a okolia mosta.

Mesto chce vykonať aj komplexnú diagnostiku celého mosta, chce sa pustiť aj do opravy lávok. „Radi by sme to zadefinovali do rozpočtu na budúci rok,“ uviedol riaditeľ bratislavského magistrátu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM