Maros Palesch Rôzne

Primátor verí v dohodu s poslancami o námestníkoch

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik sa snaží dohodnúť s mestským zastupiteľstvom o námestníkoch. Ftáčnik to povedal dnes na tlačovej besede k 100 dňom vo funkcii primátora s tým, že sa nepodarilo v tomto období posilniť občiansky charakter komunálnej

„Verím, že aj poslanci prijmú filozofiu, že ak zákon predpokladá dohodu, tak k nej dospejeme. Verím, že sa to dá,“ konštatoval primátor. V tejto súvislosti ocenil podporu poslancov na rokovaní 31. marca pri schválení rozpočtu na tento rok.

Ďalej tiež neexistuje dohoda o spoločných prioritách s Miestnym zastupiteľstvom. „Prídem s prepracovanou verziou materiálu tak, ako to poslanci žiadali,“ priblížil Ftáčnik. Pokúsi sa, aby na aprílovom zastupiteľstve bol dokument schválený a nadväzne na to by sa mal urobiť krok vpred v téme viceprimátorov a zvolení členov mestskej rady.

„Treba sfunkčniť magistrát, zvoliť námestníkov primátora a dovoliť členov mestskej rady a umožniť poslancom, aby vykonávali kontrolný mandát v dozorných orgánoch. Potom sa budeme rozprávať o prioritách,“ priblížil v reakcii spoločný názor pravice v zastupiteľstve predseda klubu SDKÚ-DS Ivo Nesrovnal.

V súvislosti s výmenou vedenia v mestských príspevkových organizáciách, ako je pohrebníctvo Marianum alebo Paming, primátor odpovedal, že odvolať riaditeľa možno na návrh primátora rozhodnutím zastupiteľstva a tak aj vzniká menovanie a to je otázka dohody. V tejto oblasti nechce primátor politické nominácie, ani v predstavenstvách a na postoch riaditeľov podnikov. Bude výberové konanie, do neho by sa nemali hlásiť poslanci, ale odborníci, uviedol. Podobné konkurzy plánujeme na predstavenstvá a generálnych riaditeľov obchodných spoločností, doplnil. Zároveň informoval, že predstavenstvo firmy Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., odvolalo na jeho žiadosť tento týždeň generálneho riaditeľa Valentína Mikuša.

Primátor sa obráti na prokuratúru, aby preverila, či potvrdené uznesenie o zmenách v dozorných radách z dielne pravice v MsZ je v súlade so zákonom. „Ak bude v súlade so zákonom, tak je to predpoklad na to, aby časť navrhovaných poslancov bola vymenovaná do dozorných orgánov,“ konštatoval Ftáčnik.

Podľa predsedu klubu SDKÚ-DS Nesrovnala je uvedené uznesenie platné, pre primátora záväzné a jeho prípadné posudzovanie prokuratúrou neznamená odklad jeho vykonateľnosti. Vymenovanie časti poslancov do dozorných rád, ak bude podľa prokuratúry uznesenie platné, považuje Nesrovnal za absurdný postup. Smer-SD takto chce za každú cenu zvýšiť svoj vplyv v meste.

Na margo práce riaditeľa magistrátu Viktora Stromčeka, ktorý je parlamentným poslancom za Smer-SD uviedol, že nemá zatiaľ pocit, že by mu funkcia v Národnej rade SR bránila vykonávať prácu na magistráte v očakávanom rozsahu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM